11 ερωτήσεις στην Ραφαηντίνα Πατρικέλλη

  • 22 Ιουλίου 2020

Οι απαντήσεις της επόμενης συνέντευξης ανήκουν στην Ραφαηντίνα Πατρικέλλη. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Ραφαηντίνα που δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας καθώς και να της ευχηθούμε να πετυχαίνει πάντοτε τους στόχους της.
Ας δούμε τις απαντήσεις της:

1. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και πότε;
Από μικρό παιδί είχα αρκετή ενέργεια και πήγαινε ‘μόνο του’ προς τα εκεί. Σε ηλικία 5 ετών ξεκίνησα κολυμβητήριο και στα 12 μεταπήδησα στο τρέξιμο μεσαίων αποστάσεων στίβου.

2. Ως νεαρή αθλήτρια, είχες κάποιον αθλητή-είδωλο και ποιος ήταν ο πιο μακροπρόθεσμός στόχος σου;
Στην εφηβεία μου είχα ως είδωλο τον Hicham El Guerrouj, αφού η αγαπημένη μου απόσταση ήταν τα 1500 μέτρα. Είχα περάσει μια φάση στα 15-16 μου που είχα θέσει ως στόχο να τελειώσω το σχολείο και να περιστρέψω τη ζωή μου γύρω από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Τελικά το σχέδιο αυτό ναυάγησε στο έπακρο, αρκετά συνειδητά.

3. Τι σημαίνει για εσένα να είσαι καθηγήτρια φυσικής αγωγής;
Υπευθυνότητα και σεβασμός προς τον κάθε ασκούμενο με τον οποίο συνεργάζομαι.

4. Πόσο σημαντική είναι η άσκηση για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Τα οφέλη της τακτικής άσκησης για τον οργανισμό έχουν αποδειχτεί από πληθώρα επιστημονικών μελετών και είναι και αυτά που παρατηρούμε, αλλά και τα ‘αόρατα’. Ένας υγιής άνθρωπος χρειάζεται την άσκηση στη ζωή του όχι μόνο σαν καθημερινό φάρμακο, αλλά και ως αναγκαιότητα. Για να μπορεί να αντεπεξέρχεται καλύτερα σε όλες τις απαιτήσεις της ημέρας, σωματικά και ψυχικά, αλλά και για να αντιστρέφει όλα αυτά που τον ΄φορτώνει’ η κάθε ημέρα, αντίστοιχα.

5. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», συμφωνείς; Τι σημαίνει για εσένα η φράση;
Η φράση αυτή είναι πλέον το μότο της ζωής μου. Έχω αποδεχτεί ότι αν δεν εντάσσω έστω ένα μικρό κομμάτι άσκησης καθημερινά στη ζωή μου, το σώμα μου θα γκρινιάξει και το μυαλό μου δεν θα πάρει τις ίδιες ‘στροφές’. Αυτό προσπαθώ να περάσω και στον κόσμο τον οποίο προπονώ και γυμνάζω, αλλά και γενικώς σε όποιον άνθρωπο έρχομαι σε επαφή. 20 με 30 λεπτά αρκούν, για να αισθανθείς όμορφα με το σώμα και το μυαλό σου.

6. Ποιες συμβουλές θα έδινες σε αθλούμενους που τώρα ξεκινούν την ενασχόλησή τους με την άσκηση;
Θα τους συνιστούσα να οπλιστούν με υπομονή και με συγκέντρωση σε μικρά και σταθερά βήματα. Αυτό που παρατηρώ σε ανθρώπους που ξεκινούν είναι η βιασύνη να ζήσουν μεγάλες στιγμές ή να απογοητευτούν. Το κάνεις για σένα και θέλει χρόνο. Και θέλει και τον σωστό επαγγελματία, καθώς η καθοδήγηση, ειδικά στην αρχή είναι πολύ σημαντική. Ψάξε, ρώτα, ζήτα από τον γυμναστή σου τεκμήρια των γνώσεών του.

7. Ποιοι είναι οι 3 βασικοί σου στόχοι για το 2020;
1. Να τελειώσω αισίως το μεταπτυχιακό μου και την πρακτική μου στο Μάρκετινγκ
2. Να τρέχω, να γυμνάζομαι και να κολυμπάω περισσότερο
3. Να έχω περισσότερη υπομονή

8. Ποιο είναι το καλύτερο συναίσθημα του να γυμνάζεις αθλούμενους;
Η στιγμή εκείνη που βλέπεις ότι η απόφασή τους να ασχοληθούν με τη γυμναστική, τους αλλάζει ορατά τη ζωή και την ψυχολογία. Το συναίσθημα που λαμβάνω όταν κάποιος πια δεν πονάει στην πλάτη από την καρέκλα του γραφείου του ή όταν πια μπορεί να σηκώσει βάρος και να κάνει δουλειές στο σπίτι που δεν μπορούσε, ή να φορέσει ένα νούμερο μικρότερο ή να αντέξει 5 χιλιόμετρα περισσότερο…από τέτοιες μικρές στιγμές, εγώ αισθάνομαι γεμάτη.

9. Με ποιον τρόπο επιλέγεις να παρακινήσεις (motivate) τους αθλουμένους που γυμνάζεις;
Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ απλή στην επαφή μου με τους ασκούμενούς μου. Τους κινητοποιώ με το να τους εξηγώ τη διαδικασία και πού θα τους φτάσει αυτή, αλλά και με το να προσπαθώ κυρίως να τους βγάλω τον καλό και τον κακό τους εαυτό επάνω στην προπόνηση. Ο άνθρωπος μέσω του αθλητισμού πρέπει να εκτονώνεται και να εκφράζεται.

10. Εάν επέλεγες κάποιο άλλο άθλημα εκτός του στίβου, ποιο θα ήταν αυτό;
Το τρίαθλο. Κάποια στιγμή ίσως ασχοληθώ με αυτό. Ούτως ή άλλως δεν θα με χαρακτήριζα ‘στιβικιά’. Θα έλεγα απλώς ότι το τρέξιμο είναι σταθερό στοιχείο της ταυτότητάς μου, με πολλούς τρόπους, εδώ και χρόνια.

11. Ποια είναι η φράση ή η σκέψη που σε παρακινεί το πρωί να σηκωθείς και να δημιουργήσεις;
Δεν είμαι πρωινός τύπος. Θα σηκωθώ το πρωί με τη σκέψη ότι ήρθε η ώρα να σηκωθώ, γιατί έχουμε πάρα πολλά πράγματα να κάνουμε και μια ζωή να κυνηγήσουμε. Και είμαστε τυχεροί που ανήκουμε στη μερίδα ανθρώπων που έχουν την δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Απλώς!

#drc_athens #distance_running_center_athens #running #interviews