Οι Κανόνες του Τρεξίματος (Part 3)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κανόνες αυτοί ξεκίνησαν ως συμβουλές από δρομείς σε άλλους δρομείς. Αναπτύχθηκαν στις γνωστές «δρομικές» συζητήσεις που όλοι κάνουμε με τα running buddies μας και σταδιακά άρχισαν να δοκιμάζονται στα εργαστήρια και να εξελίσσονται από τους επιστήμονες υγείας και αθλητισμού. Κάπως έτσι φτάνουν σε εμάς ως απλές συμβουλές αλλά με μεγάλη χρησιμότητα.
Έχουν υψηλή αξία για τους δρομείς όλων των επιπέδων, από τους αρχάριους δρομείς που στοχεύουν στο πρώτο τους 5αρι έως και τους υπερμαραθωνοδρόμους που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο Σπάρταθλον.
Ας δούμε παρακάτω το τρίτο μέρος:

1. Carboloading
Μερικές ημέρες πριν από έναν αγώνα διάρκειας άνω των 2 ωρών, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην κατανάλωση υδατανθράκων. Σκανδιναβικές έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη της υδατανθράκωσης πριν τον αγώνα στην απόδοση από το 1967. Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε 30 έως 60 γραμμάρια υδατάνθρακα και κατά την διάρκεια του αγώνα, ανάλογα με την ένταση και το σωματικό βάρος.

2. 7 χρόνια βελτίωσης
Ο Mike Tynn παρατήρησε το 1980 πως οι περισσότεροι δρομείς πετύχαιναν τις καλύτερες επιδόσεις του περίπου στα 7 χρόνια μετά την έναρξη της συστηματικής προπόνησης.

3. Η ασφάλεια στον δρόμο
Για να είμαστε ασφαλείς στις προπονήσεις μας στην άσφαλτο, είναι προτιμότερο να τρέχουμε από την αριστερή μεριά του δρόμου, δηλαδή βλέποντας την κίνηση των οχημάτων. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όταν για παράδειγμα υπάρχει στροφή με περιορισμένη ορατότητα. Βεβαιωθείτε πως τρέχετε με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια στις ασφάλτινες προπονήσεις σας.

4. Το τρέξιμο στην ανηφόρα μας καθυστερεί περισσότερο απ΄ότι μας «επιταχύνει» η κατηφόρα. Αυτό συμβαίνει διότι, στην κατηφόρα, μεγάλο ποσοστό της ενέργειας της κίνησης χάνεται στην επαφή του ποδιού με το έδαφος, σε σχέση με την ευθεία ή την ανηφόρα. Στην περίπτωση όμως που πραγματοποιείται μια κυκλική διαδρομή με σταθερή ανάβαση και κατάβαση, ο μέσος όρος σας θα είναι ταχύτερος σε σύγκριση με μια ευθεία διαδρομή.

5. Ο ύπνος
Κοιμηθείτε ένα επιπλέον λεπτό για κάθε 2 χιλιόμετρα προπόνησης την εβδομάδα. Αν, για παράδειγμα, τρέχετε 60 χιλιόμετρα την εβδομάδα, κοιμηθείτε 30 λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 7.30-8.00 ώρες ύπνου, συνεπώς αυξήστε την διάρκεια του ύπνου εάν προπονείστε.

#drc_athens #distance_running_center_athens #running_rules #tips