Οι Κανόνες του Τρεξίματος (Part 2)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κανόνες αυτοί ξεκίνησαν ως συμβουλές από δρομείς σε άλλους δρομείς. Αναπτύχθηκαν στις γνωστές «δρομικές» συζητήσεις που όλοι κάνουμε με τα running buddies μας και σταδιακά άρχισαν να δοκιμάζονται στα εργαστήρια και να εξελίσσονται από τους επιστήμονες υγείας και αθλητισμού. Κάπως έτσι φτάνουν σε εμάς ως απλές συμβουλές αλλά με μεγάλη χρησιμότητα.
Έχουν υψηλή αξία για τους δρομείς όλων των επιπέδων, από τους αρχάριους δρομείς που στοχεύουν στο πρώτο τους 5αρι έως και τους υπερμαραθωνοδρόμους που ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο Σπάρταθλον.
Ας δούμε παρακάτω το δεύτερο μέρος:

1. Το «γνωστό» φαγητό
Προτιμήστε να μην καταναλώσετε κάποια τροφή ή ρόφημα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, πριν από έναν αγώνα ή μια δυνατή προπόνηση. Το στομάχι συνηθίζει σε μια συγκεκριμένη μίξη συστατικών. Το γρήγορο τρέξιμο δημιουργεί αρκετή επιβάρυνση στην περιοχή του στομάχου συνεπώς είναι προτιμότερο να παραμείνετε πιστοί στο συνηθισμένο σας γεύμα για να αποφύγετε τον κίνδυνο στομαχικών διαταραχών.

2. Η αποθεραπεία μετά τον αγώνα
Για κάθε 2 χιλιόμετρα αγώνα που τρέξατε, αφήστε μια ημέρα ξεκούρασης πριν επανέλθετε σε αγωνιστικούς ρυθμούς προπόνησης ή σε αγώνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μην κάνουμε διαλειμματική προπόνηση ή ταχύτητες για 5 ημέρες μετά από έναν αγώνα 10 χιλιομέτρων και περίπου 20-22 ημέρες μετά από έναν μαραθώνιο. Εάν η προσπάθεια κατά την διάρκεια του αγώνα δεν ήταν στο 100%, είναι αποδεκτό να πάρετε λιγότερες ημέρες ρεπό. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης στις ημέρες των ρεπό, όπως το ποδήλατο, την κολύμβηση ή τη yoga.

3. Η αντίσταση του ανέμου
Ο άνεμος που είναι αντίθετος με την κατεύθυνση που τρέχουμε μας «φρενάρει» περισσότερο απ’ ότι μας «ωθεί» ο ευνοϊκός. Προσπαθήστε να μην κοιτάτε το ρολόι τις ημέρες με πολύ αέρα καθώς θα είναι δύσκολο να εκτελέσετε τα προγραμματισμένα σας περάσματα. Το μυστικό είναι να παρακολουθείτε την προσπάθεια που καταβάλλετε. Προγραμματίστε το ελεύθερο τρέξιμό σας να ξεκινήσει με κόντρα άνεμο και η επιστροφή με ευνοϊκό.

4. Ο ρυθμός συζήτησης
Για να καθορίσετε τον ρυθμό σας στα easy runs, τα ελεύθερα όπως τα λέμε στα ελληνικά, θα πρέπει να είστε σε θέση να συζητήσετε φυσιολογικά με τον συναθλητή σας. Με τον όρο φυσιολογικά εννοούμε ο ρυθμός της αναπνοής σας να είναι αργός και να μπορείτε να κάνετε έναν διάλογο χωρίς να λαχανιάζετε. Αυτό δεν συμβαίνει στις διαλειμματικές προπονήσεις φυσικά όπου το μόνο που θα πρέπει να μπορείτε είναι να πείτε είναι «Όλα καλά» ή «Συνεχίζουμε» .

5. Το 32άρι
Κατά την προετοιμασία για τον επόμενο μαραθώνιο θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας την συμβουλή της προπονήτριας Gina Simmering-Lanterman από το Runners World, η οποία αναφέρει πως είναι απαραίτητο να έχετε κάνει μια προπόνηση τουλάχιστον 32-33 χιλιομέτρων. Τα long runs, σε συνεννόηση με τον προπονητή σας, είναι αναγκαία για να συνηθίσει ο οργανισμός στην επιβάρυνση των πολλών χιλιομέτρων. Η απόσταση, στην διάρκεια της προετοιμασίας, αυξάνεται σταδιακά μέχρι να πλησιάσει η ώρα της εκκίνησης.

#drc_athens #distance_running_center_athens #running_rules #tips