Τι είδαμε στο Tihio Race 2022

Τι είδαμε στο Tihio Race 2022 Tihio Race 2022 στο Τείχιο Δωρίδος, σκαρφαλωμένο κάπου μεταξύ ορεινής Ναυπακτίας και νομού Φωκίδας. Μια σειρά αγώνων που φέρνουν το δρομέα σε επαφή με ξεχασμένα παραδοσιακά χωριά, παρθένα δάση, με θέα στα Βαρδούσια, τη Γκιώνα, τη λίμνη Μόρνου και στα ψηλά, ολόκληρο τον κορινθιακό κόλπο. Ας δούμε λοιπόν με μια σύντομη και πρόχειρη ανασκόπηση τι είχε να μας προσφέρει ως εμπειρία το Tihio Race φέτος.


Λίγα λόγια για το αγωνιστικό πρόγραμμα
Η διοργάνωση αποτελούνταν από 5 κύριους αγώνες, μεταξύ των οποίων φιλοξενήθηκαν επίσης παράλληλα events. Οι… θαρραλέοι τόλμησαν να τρέξουν στον πρώτο αγώνα τύπου Stage στην Ελλάδα, το Tihio Stage Race 100k «Ερμής Θεοχαρόπουλος» με τον αγώνα να εκτυλίσσεται σε ένα διάστημα 3 ημερών (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή) όπου συλλέγονται περί τα 5.350m θετικής υψομετρικής. Οι fans των γρήγορων Ultra αγώνων, δοκίμασαν τις δυνάμεις το πρωί του Σαββάτου στα 51km του Wolf’s Race των 2.850m θετικής υψομετρικής, ενώ ακολούθησαν την Κυριακή οι αγώνες Deer’s Race (30km – 1530m+), Hawk’s Race (20km – 900m+), και Tihio Race για τη Φλόγα (10km – 400m+).

Παράλληλα, όπως γράφθηκε παραπάνω, υπήρξαν και μερικά εξω-αγωνιστικά events τα οποία φρόντισε να φιλοξενήσει η διοργάνωση. Είδαμε την πορεία 15km με χειρήλατα οχήματα για αθλητές ΑΜΕΑ με τη συμμετοχή 3 αμαξιδίων και των συνοδών τους, όπου για άλλη μια φορά μας έδειξαν ότι «Όλα γίνονται», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λεωνίδας Χολέβας στο μικρόφωνο της εκκίνησης. Είδαμε ακόμη να διοργανώνονται δραστηριότητες αθλητικού χαρακτήρα για παιδιά, καθώς και Kids Race, με τους μελλοντικούς αθλητές να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους περιμένοντας τους γονείς τους να τερματίσουν και να τους αγκαλιάσουν.

Λίγα λόγια για τις δράσεις

Η διοργάνωση από τα πρώτα της κιόλας βήματα στηρίζει έμπρακτα φιλανθρωπικές και άλλες δράσεις, με σκοπό να επηρεάσει και να συμπαρασύρει τους αθλητές να συνδράμουν και οι ίδιοι σε ανώτερους σκοπούς και πολύτιμες αξίες. Ο αγώνας των 10km με το σλόγκαν «Τρέχουμε για τη Φλόγα» δημιουργήθηκε ώστε μεγάλο μέρος των εσόδων του να δωριστεί στο σύλλογο «Φλόγα» ( https://www.floga.org.gr/ ) ενώ δεν έλειψαν και οι φιλοζωικές δράσεις ευαισθητοποίησης για δέσποτα ζώα που ζητούν υιοθεσία. Για το τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι το Stage Race έφερε στο όνομα του, το όνομα του αδικοχαμένου Ερμή Θεοφάνη Θεοχαρόπουλου. Ο πατέρας του, υπόδειγμα ανθρώπου ο ίδιος, ο κ. Γιάννης Θεοχαρόπουλος ήταν εκεί για να μιλήσει με όλους μας, και μέσα από το μικρόφωνο του διοργανωτή να συσπειρώσει ακόμη μεγαλύτερο πλήθος στο αίτημα του να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονη και άμεση εναέρια διάσωση. Μπορεί κανείς να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια απλά και μόνο μπαίνοντας στην ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook για τον ιερό αυτό σκοπό ( https://www.facebook.com/groups/1405066526612549 ).

Τα… των αγώνων
Στον μεγαλύτερο αγώνα της διοργάνωσης, το Stage Race Ερμής Θεοχαρόπουλος των 100km επικράτησε o ανερχόμενος δρομέας ορεινών υπεραποστάσεων Φιλάρετος Μπούκης, με τον εξαιρετικό Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο να ακολουθεί.Στα 51km του Wolf’s Race γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης επικράτησης του νεαρού Κωνσταντίνου Παραδεισόπουλου (Kasimis Training – Dynafit) όπου και συνέτριψε το ρεκόρ αγώνα κατά μισή ώρα, ένα ρεκόρ το οποίο άνηκε στον Κων. Γιαννόπουλο. Στη 2η θέση ήρθε ο αγαπημένος Δημήτρης Ελευθερίου (Dynafit) έπειτα από 13’, με την 3άδα να κλείνει στον Γιώργο Δημουλά των All Terrain Runners.Στα 30km του Deer’s Race που εκκίνησαν το πρωί της Κυριακής οι υψηλές σχετικά θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια είχαν τον πρώτο λόγο δυσχεραίνοντας ελαφρώς την προσπάθεια των δρομέων στο κυνήγι της επίδοσης. Στην πρώτη θέση ήρθε ο Γιώργος Διαλεκτός της Salomon με 3:01:55, στη 2η θέση 3 δευτερόλεπτα μετά ήρθε ο Ιωάννης Γάκος (MyAthlete), και η 3άδα έκλεισε με τον Άγγελο Ζιάκα (Kasimis Training) μόλις μισό λεπτό αργότερα. 3Για τα 20km του Hawk’s Race κρίνεται θεμιτό να αλλάξει για λίγο το ύφος και το πρόσωπο γραφής καθώς στον αγώνα συμμετείχε ο ίδιος ο συγγραφέας του άρθρου αυτού. Σε Α’ ενικό πρόσωπο λοιπόν για διευκόλυνση, ο αγώνας με βρήκε να τερματίζω σε 1:41:11 μη καταφέρνοντας να σπάσω το ρεκόρ αγώνα που είχα θέσει το 2018. Το χρονόμετρο έγραφε 1:42:32 όταν κατέφθασε και ο 2ος νικητής, ο Γιώργος Λουφέκης. Τρέξαμε μια πολύ ωραία κούρσα με εναλλαγές στο ρυθμό σε όλες τις κλίσεις, ενώ για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ο Γιώργος φρόντιζε να με «τεντώνει» και να επιχειρεί να ξεκολλήσει καθώς δεν κρύβω ότι κάποια σημεία με εξουθένωσαν. Μια θετικότατη ανάμνηση που αποκόμισα από τον μεταξύ μας αγώνα και χρήζει αναφοράς, είναι ότι παρόλο που έπεσα ή παραπάτησα αρκετές φορές στη διαδρομή, ο Γιώργος είτε βρισκόταν μπροστά μου, είτε πίσω μου, πάντα με ρωτούσε αν είμαι εντάξει. Γιώργο αν με διαβάζεις, σε ευχαριστώ, και αν ξανασυναντηθούμε θα στο ανταποδώσω!
Στην 3η θέση του Hawk’s Race ήρθε ο Άρης Παλμος (Tirologos Multisport Team) σε 2:01:38.Για τα 10km της «Φλόγας», 1ος τερμάτισε με χρόνο ρεκόρ (48:55) ο Ιωάννης Κανελλόπουλος από την Πάτρα, ενώ 2ος ήρθε ο Δημήτρης Ζιακόπουλος και 3ος ο Χρήστος Κατσέλος.Αυτά που έκαναν ευχάριστη εντύπωση
- Ο χώρος της αφετηρίας, το θεατράκι του χωριού, για άλλη μια χρονιά τα είχε όλα. Δραστηριότητες για μικρά παιδιά, χώρο για κατασκήνωση, άφθονο φαγητό (πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό) προσφορά του αγώνα, επίσης άφθονα αναψυκτικά και μπύρες, μουσική, κέφι, ενέργεια.
- Έπαθλα για τους νικητές. Ο πρώτος κάθε αγώνα επέστρεφε στον τόπο του με ένα Tablet της Samsung, ενώ για όποιον έκανε ρεκόρ αγώνα τον περίμενε και ένα νέο κινητό τηλέφωνο.
- Οι πάντα πρόθυμοι και εξυπηρετικοί εθελοντές και διασώστες σε διάφορα σημεία των διαδρομών.

*Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο ήταν μια προσφορά του αγώνα, σε συνεργασία με το foto-trexoume.gr .

Aυτό ήταν με μια σύντομή ματιά το Tihio Race 2022 μέσα από τα μάτια μου. Αν θέλετε να δείτε πως βίωσα από κοντά την όλη εμπειρία μπορείτε να κάνετε κλικ στο 4λεπτο βίντεο μου στο Youtube και να σχολιάσετε τι από ό,τι είδατε ή διαβάσετε σας άρεσε περισσότερο.

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την προπόνηση ή την εξόρμησή σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.