Ποια τα οφέλη της προπόνησης δύναμης

  • 15 Απριλίου 2022

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η προπόνηση δύναμης είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν καθιστά ευκολότερο το γεγονός πως πρέπει να την χρησιμοποιούμε στην προπόνησή μας. Ανακαλύψτε παρακάτω μερικούς από τους λόγους για τους οποίους είναι καλό να εντάξετε τις προπονήσεις ενδυνάμωσης στο προπονητικό σας πλάνο.

Βοηθά στην απώλεια λίπους
Όταν σηκώνετε βάρη, χτίζετε άπαχο μυϊκό ιστό που είναι πιο ενεργός μεταβολικά από το λίπος. Όταν “αυξάνετε” τους μυς σας, βελτιώνετε επίσης το μεταβολισμό, πράγμα που σημαίνει ότι “καίτε” περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τακτική προπόνηση δύναμης είναι εξίσου σημαντική με την αερόβια άσκηση για την απώλεια λίπους και τη φυσική κατάσταση.

Σε Κάνει Πιο Δυνατό
Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι η ενδυνάμωση με βάση τα βάρη μπορεί να σε κάνει πιο δυνατό, αλλά αυτό που μερικοί αγνοούν είναι ότι δεν προσφέρει οφέλη μόνο στην προπόνηση αλλα και σε άλλους τομείς της ζωής σου.
Όταν σηκώνετε βάρη σε τακτική βάση, όλες οι άλλες καθημερινές δραστηριότητες γίνονται λίγο πιο εύκολες. Επιπλέον η προπόνηση δύναμης, εκτός από την μυϊκή ενδυνάμωση, βελτιώνει την υγεία και ευρωστία των οστών, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή ακόμα και στη διαχείριση της οστεοπόρωσης.

Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών
Το ωραίο με την προπόνηση δύναμης είναι ότι δυναμώνει το σύνολο του οργανισμού και όχι μόνο τους μύες και τα οστά. Όταν σηκώνετε βάρη, ενισχύετε επίσης τον συνδετικό ιστό - τους συνδέσμους και τους τένοντες που βοηθούν το σώμα να έχει ομαλότερη λειτουργία κατά την διάρκεια της ημέρας. Η ενίσχυση του συνδετικού ιστού θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε να λειτουργείτε σε άριστη κατάσταση και να προστατεύσετε το σώμα σας από τραυματισμούς.Αυξάνει την ισορροπία, τη σταθερότητα και την ευελιξία
Τι συμβαίνει όταν μεγαλώνου με αλλά δεν διατηρούμε τη μυϊκή μάζα με την προπόνηση δύναμης;
Χάνουμε μυϊκή μάζα και αυτό συχνά οδηγεί σε αύξηση βάρους και απώλεια ισορροπίας και ευελιξίας. Η τακτική μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το εύρος κίνησης των αρθρώσεών σας, διατηρώντας έτσι την δύναμη και την ευλυγισία.

Ενισχύει την αυτοπεποίθηση
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους όταν σηκώνουν βάρη. Παρατηρώντας θετικές αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου, όπως το να μπορούν να σηκώνουν περισσότερο βάρος και να κάνουν περισσότερες ασκήσεις, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους και βελτιώνουν την ψυχολογία τους. Η άρση βαρών, μαζί με άλλους τύπους άσκησης, βοηθά επίσης στην αποτελεσματική διαχείριση του άγχους ή ακόμη και της κατάθλιψης.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική προπόνηση δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου, επομένως αυτό μπορεί να γίνει ένας άλλος τρόπος, εκτός της αερόβιας άσκησης, για να βοηθήσει στη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε μερικούς ανθρώπους. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την αρτηριακή σας πίεση, είναι φρόνιμο να απευθυνθείτε σε έναν αρμόδιο ιατρό προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε είδος άσκησης.

Για περισσότερα άρθρα, συνεντεύξεις και συμβουλές από τον κόσμο του τρεξίματος ακολουθήστε την σελίδας μας στο Facebook: Distance Running Center Athens και το Instagram (@drc_athens) για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας.
Για οποιαδήποτε απορία ή πρόταση, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στην ομάδα μας στέλνοντας μας ηλεκτρονικό μήνυμα στο drcathens@gmail.com