Που να τρέξεις στην Αθήνα – Βόρειος Τομέας

Άλλη μια νέα, και σίγουρα χρήσιμη, σειρά άρθρων από την ομάδα DRC Athens καταφθάνει. Πρόκειται για έναν περιεκτικό και εύχρηστο οδηγό τον οποίο κανείς μπορεί να συμβουλευτεί ώστε να αποκτήσει μια γενική εικόνα των σημείων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προπόνησή του, είτε αυτή είναι σε ευθεία, είτε είναι σε βουνό.
Η σειρά αυτή θα αποτελείται από προτάσεις που αφορούν την Αθήνα (χωρισμένη σε Βόρειο, Νότιο και Κεντρικό τομέα), τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα.
Αν υπάρχει κάποια άλλη περιοχή στην οποία επιθυμείτε να αναφερθούμε μελλοντικά, δεν χρειάζεται παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να το αναλάβουμε. Ακόμη, μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας προτάσεις, παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες σας από τις δημοφιλέστερες και αγαπημένες διαδρομές κάθε περιοχής.Πρώτη μας στάση είναι φυσικά η Αθήνα και ο τομέας γύρω από τον οποίο περιστρεφόμαστε στο πρώτο άρθρο είναι ο Βόρειος. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Σημεία προπόνησης στην ευθεία

1. Runner’s Point / Διχάλα Υμηττού
Με εκκίνηση λίγο πιο πάνω από το Νεκροταφείο Παπάγου, στο ύψος μεταξύ των περιοχών Χολαργού και Παπάγου βρίσκεται ίσως το πιο δημοφιλές πεδίο προπόνησης ασφάλτου όλης της Αθήνας. Χρησιμοποιείται από αθλητές ερασιτεχνικού επιπέδου έως και αθλητές πανελληνίων επιδόσεων για τα Long Runs τους, τα Tempo Runs ή και τα απλά χαλαρώματα. Η διαδρομή αποτελεί μια ταλάντωση μεταξύ δύο ακραίων θέσεων σε ένα ασφάλτινο πλάτωμα και ένας πλήρης κύκλος της είναι περίπου 6 χιλιόμετρα. Οι εναλλαγές κλίσεων δεν είναι σημαντικές ενώ θα την χαρακτηρίζαμε ασφαλές μέρος για προπόνηση καθώς πλην του γεγονότος ότι προπονούνται αρκετοί δρομείς εκεί, τα διερχόμενα αυτοκίνητα δεν είναι τόσα σε αριθμό ώστε να συντρέχει κάποια ανησυχία. Η διαδρομή είναι σκιερή (ένα μικρό ελάττωμα για το χειμώνα) και φυλαγμένη από ανέμους ενώ στο σύνολο της περιβάλλεται από πεύκα με τη θέα της Αθήνας να είναι ικανή να μας απασχολεί στα πολλά μας χιλιόμετρα και να μας κάνει να ξεχνιόμαστε.Το σημείο εκκίνησης για χρήση στους χάρτες είναι:
37.979915, 23.816939

2. Άλσος Συγγρού


Το άλσος Συγγρού (ή άλσος Αναβρύτων) αποτελεί μια επιλογή αρκετά δημοφιλής για τους δρομείς της Αθήνας χάρη σε 3 χαρακτηριστικά στοιχεία που αυτό διαθέτει. Πρώτα πρώτα, η εύκολη πρόσβαση με τα μέσα ή με το αυτοκίνητο, καθώς η λεωφόρος Κηφισίας περνά κυριολεκτικά δίπλα από τον φράχτη του κτήματος. Δεύτερο γνώρισμα του άλσους είναι η επαφή με τη φύση που παρέχει το πυκνό δάσος παρόλο που βρίσκεται για τα καλά εντός της αστικής ζώνης. Τρίτο και τελευταίο γνώρισμα, αρκετά σπουδαίας σημασίας για τους δρομείς, είναι τα τεχνικά στοιχεία που οι διαδρομές εμπεριέχουν. Οι κλίσεις και τα εδάφη εναλλάσσονται δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη της εκρηκτικότητας και της δύναμης δίνοντας έτσι μια νότα cross-country προπόνησης στον αθλητή. Οι συνδυασμοί διαδρομών είναι άπειροι καθώς το δίκτυο μονοπατιών εντός του πάρκου σχηματίζει σχεδόν λαβύρινθο. Μια τυπική διαδρομή στην εξωτερική περίμετρο των μονοπατιών είναι 4 km και περιέχει ανηφόρες, κατηφόρες, άσφαλτο, και χώμα.

3. ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Στάδιο)


Μια ακόμη πρόταση για τρέξιμο στην ευθεία στα βόρεια της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Μαρούσι, βρίσκεται εντός του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας. Η πρόσβαση στους χώρους γύρω από το Ολυμπιακό Στάδιο γίνεται από τον ηλεκτρικό στη στάση Νερατζιώτισσα ή οδικώς μέσω των λεωφόρων Κύμης και Κηφισίας. Εκεί οι δρομείς μπορούν να χρησιμοποιούν καλής ποιότητας χωμάτινες διαδρομές με ανεπαίσθητες ή και μηδενικές κλίσεις σε πολλές περιπτώσεις ενώ τα προπονητήρια στίβου με το ταρτάν είναι ακριβώς δίπλα. Μια βολική περίπτωση διαδρομής είναι αυτή που περνά εξωτερικά του κεντρικού σταδίου ποδοσφαίρου ενώ έπειτα κινείται παράλληλα με την περίφημη επιμήκη αψίδα κυκλώνοντας έτσι τον χώρο και δίνοντας μας 3 χιλιόμετρα. Παραλλαγές της διαδρομής αυτής μπορούν να προκύψουν με την ενσωμάτωση άλλων παράλληλων ή κάθετων δρόμων τριγύρω ενώ δεν λείπουν και σημεία στα οποία μπορεί κανείς να εκτελέσει ανηφόρες. Μοναδικό ελαττωματικό στοιχείο των διαδρομών αποτελεί ο άνεμος που αρκετές φορές δυσχεραίνει την προσπάθεια χωρίς όμως να προσθέτει εξωπραγματικό βαθμό δυσκολίας, όπως και δεν συστήνεται για τρέξιμο το καλοκαίρι με τον ήλιο σε περίοπτη θέση καθώς το τσιμέντο του περιβάλλοντος αποπνέει ιδιαίτερη ζέστη.

Προπόνηση στο βουνό

1. ΠάρνηθαΤο υψηλότερο βουνό της Αττικής είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία προπόνησης για δρομείς που ζουν και γυμνάζονται στην Αθήνα. Ο ορεινός όγκος της Πάρνηθας με τη θέα, τα τεχνικά της στοιχεία και τα διάφορα επίπεδα δυσκολίας κάθε δυνατής διαδρομής είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να επιλέξει να προπονηθεί εκεί. Η πρόσβαση στο βουνό είναι αρκετά εύκολη καθώς τα ΙΧ μεταβαίνουν άνετα μέχρι το Parking του καζίνο μέσω της Λ. Κύμης από όπου και ξεκινούν οι περισσότερες διαδρομές τρεξίματος. Αν κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει από ψηλότερα, ακόμη και έτσι μπορεί να το κάνει καθώς το οδικό δίκτυο έχει φροντίσει για αυτό το ζήτημα φέρνοντας τα υψόμετρα της Πάρνηθας ακόμη πιο κοντά στο λεκανοπέδιο.
Προτεινόμενες διαδρομές για το βουνό της Πάρνηθας μπορείτε να βρείτε σε προηγούμενο άρθρο της σελίδας με τίτλο Εξερευνώντας Το Ψηλότερο Βουνό Της Αττικής – Την Πάρνηθα! .
Αν υπάρχει κάποιο Highlight μεταξύ αυτών; Μάλλον πρόκειται για τα «Σκαλάκια» της Πάρνηθας που έχουν ένα brand name τόσο γνωστό, όσο και το ίδιο το βουνό πλέον. Η περίφημη διαδρομή των 2.6 km με θετική υψομετρική 550m ενδείκνυται και με το παραπάνω για προπονήσεις σε έντονα ανηφορικά κομμάτια έχοντας μάλιστα αυξημένο βαθμό τεχνικής δυσκολίας λόγω της σαθρότητας του εδάφους.

2. ΠεντέληΤο Πεντελικό όρος αποτελεί μια χαρακτηριστική γεωλογική φυσιογνωμία χάρη στη, σχετικά δύσκολη για τρέξιμο, μορφολογία του. Τοποθετείται Βορειοανατολικά των Αθηνών και έχει μέγιστο υψόμετρο τα 1.109m. Οι διαδρομές που μπορούμε να ακολουθήσουμε έχουν τις αφετηρίες τους είτε την κορυφή της περιοχής Νέα Πεντέλη, είτε από το βορρά την περιοχή του Διονύσου.
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την Πεντέλη μπορείτε να μεταβείτε στο προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο Εξερευνώντας το 2ο ψηλότερο βουνό της Αττικής – την Πεντέλη! και να ανακαλύψετε πόσα μπορείτε να κάνετε εκεί.

Κάπως έτσι, κλείνει το 1ο άρθρο της σειράς «Πού να τρέξεις;» με το βόρειο τομέα της Αθήνας να έχει την τιμητική του. Μείνετε συντονισμένοι καθώς ακολουθούν περισσότερες προτάσεις. Αναμένουμε σχόλια με τις αγαπημένες σας διαδρομές, ραντεβού στο επόμενό μας τρέξιμο, που αλλού (;) στο κέντρο της Αθήνας.

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την προπόνηση ή την εξόρμησή σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.