Λίμνη Πλαστήρα – Ένας προορισμός 4 εποχών

Στη νέα σειρά άρθρων της DRC Athens με θέμα τους ορεινούς προορισμούς της χώρας μπορεί κανείς να εντοπίσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτούς, να λάβει ιδέες για εκδρομές και δραστηριότητες, καθώς και να ενημερωθεί για τα κύρια γνωρίσματα και τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε προορισμού. Η ομάδα μας δύναται να αναλάβει την οργάνωση εκδρομών, camp, αναβάσεων, πεζοποριών και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων με μόνη προϋπόθεση την όρεξη και την αγάπη για το στοιχείο.

Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα must σημεία όχι μόνο κατά την επίσκεψη στο νομό της Καρδίτσας, αλλά και γενικότερα στη Θεσσαλία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που 9 στα 10 άτομα, όταν ακούν ή διαβάζουν τη λέξη «λίμνη» σχεδόν αυθόρμητα σκέφτονται «Λίμνη Πλαστήρα». Βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Καρδίτσας σε απόσταση 30’ οδικώς και περιτριγυρίζεται από αμέτρητα γραφικά και παραδοσιακά χωριά.


Η λίμνη προέκυψε με τεχνητό τρόπο πριν από περίπου 60 χρόνια και το επίσημο όνομα της είναι «λίμνη Ταυρωπού. Η περίμετρός της αγγίζει τα 60 χιλιόμετρα και κάθε της πλευρά παρουσιάζει διαφορετικά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά καθώς δεν πρόκειται για ακόμη μια λίμνη εντός πεδιάδας. Οι δραστηριότητες αθλητικού χαρακτήρα που η τοποθεσία αυτή δύναται να φιλοξενήσει είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφες και πολυάριθμες. Σημειώνεται δε, όπως και ο τίτλος άλλωστε αναφέρει, ότι η αξία της τοποθεσίας 4πλασιάζεται αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και διάσημους προορισμούς 4 εποχών. Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες κανείς μπορεί να επιδοθεί.

Τρέξιμο και πεζοπορία γύρω από τη λίμνη
Η περίμετρος της λίμνης όπως γράφθηκε και προηγουμένως προσεγγίζει τα 60 km. Η λίμνη κυκλώνεται από ένα πολύπλοκο και περιεκτικό δίκτυο από δρόμους που περιέχουν εδάφη και κλίσεις ικανά να καλύψουν κάθε απαίτηση. Μαλακό χώμα, χόρτο, άσφαλτος, χωματόδρομος, μεγάλες ευθείες, ανηφόρες και κατηφόρες σε μερικά σημεία, ένα προπονητικό πεδίο με πολλά πρόσωπα που απευθύνεται σε κάθε δρομέα, όποια απόσταση και κλίσει και αν αναζητεί.


Αν αναζητείτε ασφάλτινο έδαφος με ελεγχόμενες και ήπιες κλίσεις, οι συνδετήριοι δρόμοι που ενώνουν μεταξύ τους τα τριγύρω χωριά, προτείνονται. Αν πάλι αναζητείτε άσφαλτο με σημαντικές κλίσεις, δεν έχετε παρά να στραφείτε προς τα χωριά που βλέπουν τη λίμνη πανοραμικά ώστε να συγκεντρώσετε εκτός από τις υψομετρικές, και τη θέα που εισπράττει κανείς βρισκόμενος εκεί.

Τρέξιμο και πεζοπορία βουνού
Αν έπρεπε να περιγράψουμε με μια μόνο λέξη τη σχέση της Καρδίτσας με το ορεινό στοιχείο, η λέξη αυτή σίγουρα θα ήταν «Άγραφα». Η οροσειρά των Αγράφων αποτελεί μια περιοχή με ιδιαίτερη ιστορική σημασία καθώς η συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής σε κάθε Ελληνικό αγώνα ήταν καθοριστική.


Τα Άγραφα αποτελούν μια από τις πιο παρθένες οροσειρές της χώρας μας με τη φυσική ομορφιά τους να προκαλεί το δέος και το θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη. Όσον αφορά το ορεινό τρέξιμο τώρα, οι θετικές και αρνητικές υψομετρικές διαφορές διαδέχονται η μία την άλλη με αναβάσεις και καταβάσεις ικανές να προκαλέσουν ακόμη και τους πιο έμπειρους δρομείς και τα εδάφη να εναλλάσσονται ως προς την ποιότητα τους και την τεχνικότητα που αυτά απαιτούν. Οι ψηλότερες κορυφές βρίσκονται κοντά στα 2.200m υψόμετρο ενώ τα πλατώματα αυτών μπορούν να μας δώσουν για αρκετά χιλιόμετρα την ευκαιρία κίνησης στη ζώνη των 2.000m με τη θέα να ανταμείβει κάθε απαιτούμενη προσπάθεια.

Ποδήλατο δρόμου
Οι διαδρομές γύρω από τη λίμνη καθώς και εκείνες που ενώνουν μεταξύ τους τα παραλίμνια χωριά ή και τα ορεινά ακόμη, κρίνονται ιδανικές για προπόνηση ποδηλάτου ή και για μια τυπική, απλή ποδηλατική εξόρμηση. Ανάλογα με τις αντοχές και τις απαιτήσεις του ποδηλάτη, οι αποστάσεις μπορούν να είναι από 50 μέχρι και 100 km με τις θετικές υψομετρικές να «παίζουν» στα 1.000 με 2.000m αντίστοιχα και όλα αυτά χωρίς να απομακρυνθούμε από μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την ίδια τη λίμνη.


Ενδεικτικά μια διαδρομή ποδηλάτου με μήκος 60 km και υψομετρική σχεδόν 2.000m είναι η παρακάτω: Κρυονέρι, Καλύβια, Νεοχώρι, Μπελοκομίτη, Μούχα, διασταύρωση Καστανιάς, Λαμπερό, Αγ. Αθανάσιος, Μονή Κορώνης, Μεσενικόλας, Μορφοβούνι και επιστροφή στο Κρυονέρι.

Καγιάκ στη λίμνη και υδροποδήλατο
Στην πλαζ Πεζούλας, χάρη σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί και ασχολείται με αντίστοιχες δραστηριότητες, μπορεί κανείς να δοκιμάσει να εξερευνήσει τη λίμνη με καγιάκ φτάνοντας να δει σημεία που το μάτι δεν καταφέρνει να δει από την ακτή. Κάτι που κεντρίζει επίσης το ενδιαφέρον είναι το υδροποδήλατο το οποίο εκτός από σήμα κατατεθέν της πλαζ για τη διασκέδαση που δίνει, είναι και κάτι που δύσκολα θα συναντήσουμε αλλού.

Χιονοδρομία στα Άγραφα
Η άγρια και παρθένα οροσειρά των Αγράφων προσφέρει κατά τους χειμερινούς μήνες την ευκαιρία να τη διασχίσει κανείς «γλιστρώντας» και ανεβαίνοντας την με τα χιονοπέδιλα.


Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Βουτσικάκι (ύψος κορυφής στα 2152m), στην περιοχή “Καραμανώλη” Νεράιδας και σε υψόμετρο 1.536 μ., βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων. Η θέση του απολαμβάνει το προνόμιο της μοναδικής θέας προς τη λίμνη Πλαστήρα ενώ αποτελεί ίσως το πιο δημοφιλές σημείο εκκίνησης πεζοπορικών διαδρομών για τον ορεινό όγκο των Αγράφων. Κοντά στο καταφύγιο υπάρχει μια υποτυπώδης πίστα χιονοδρομίας η οποία όμως δεν πρέπει να θεωρήσετε δεδομένο πως θα λειτουργεί για να σας εξυπηρετήσει με αναβατήρες. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφάλτου περνώντας το χωρίο Νεράιδα και συνεχίζοντας στο δρόμο για περίπου 6 χιλιόμετρα.


Ξέρετε πλέον το σημείο εκκίνησης για να κατακτήσετε τα χειμερινά Άγραφα, τι περιμένετε για να το κάνετε;

Σημεία ενδιαφέροντος
Βρισκόμενος κανείς στην περιοχή της λίμνης μπορεί να επισκεφθεί πολλά σημεία φυσικού ενδιαφέροντος τα οποία είναι είτε παραλίμνια είτε ορεινά. Μερικά από τα σημεία αυτά είναι: ο καταρράκτης και η καμάρα Ανθοχωρίου, ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, το φράγμα της Λίμνης, το Πυροφυλάκιο Καζάρμα, το Μοναστήρι Πελεκητής, το Παρατηρητήριο.

Το Πυροφυλάκιο Καζάρμα


Το μοναστήρι Πελεκητής


Τι να κάνεις οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σου στη λίμνη Πλαστήρα
1. Να επισκεφθείς τα γραφικά χωριά της και να γευτείς ντόπια εδέσματα και γλυκά του κουταλιού.
2. Να αντικρύσεις με δέος τη λίμνη και το Βουτσικάκι από το πυροφυλάκιο Καζάρμα.
3. Να δροσιστείς από τον καταρράκτη του Ανθοχωρίου μια ζεστή μέρα καλοκαιρινής πεζοπορίας.

Αυτή ήταν σε μια σύντομη περιγραφή η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Είτε πρόκειται για μια εξόρμηση φυσιολατρικού χαρακτήρα, είτε για το σχεδιασμό ενός απαιτητικού αθλητικού γεγονότος στη λίμνη Πλαστήρα, η DRC Athens δεσμεύεται για την επίτευξη αυτών.
Για αρκετούς ακόμη προορισμούς που αποτελούν κομμάτι του φυσικού πλούτου της χώρας μας και συνδυάζουν παράλληλα αθλητικό ενδιαφέρον μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας στα social media καθώς και στη διεύθυνση www.drcathens.gr .

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την οργάνωση της εξόρμησης σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.