Που να τρέξεις στην Αθήνα – Κεντρικός Τομέας

Άλλη μια νέα, και σίγουρα χρήσιμη, σειρά άρθρων από την ομάδα DRC Athens καταφθάνει. Πρόκειται για έναν περιεκτικό και εύχρηστο οδηγό τον οποίο κανείς μπορεί να συμβουλευτεί ώστε να αποκτήσει μια γενική εικόνα των σημείων τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προπόνησή του, είτε αυτή είναι σε ευθεία, είτε είναι σε βουνό.
Η σειρά αυτή θα αποτελείται από προτάσεις που αφορούν την Αθήνα (χωρισμένη σε Βόρειο, Νότιο και Κεντρικό τομέα), τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Ιωάννινα και τη Λάρισα.
Αν υπάρχει κάποια άλλη περιοχή στην οποία επιθυμείτε να αναφερθούμε μελλοντικά, δεν χρειάζεται παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να το αναλάβουμε. Ακόμη, μπορείτε να μας στέλνετε τις δικές σας προτάσεις, παρατηρήσεις και τις φωτογραφίες σας από τις δημοφιλέστερες και αγαπημένες διαδρομές κάθε περιοχής.


Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου της σειράς που αναφερθήκαμε στο Βόρειο τομέα των Αθηνών, θα ανακαλύψουμε τις καλύτερες διαδρομές γύρω από το Κέντρο της Αθήνας.

Σημεία προπόνησης στην ευθεία

1. Καλλιμάρμαρο
Το περίφημο πέταλο του Παναθηναϊκού σταδίου όπου γενιές και γενιές πρωταθλητών δρομέων στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν, είναι ένα από τα κεντρικότερα σημεία για να προπονηθεί κανείς και συστήνεται ανεπιφύλακτα. Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται από την πλευρά του Παγκρατίου μέσω της οδού Αρχιμήδους πίσω από το στάδιο ενώ από την μπροστά πλευρά αυτό είναι εφικτό μόνο από την οδό Άγρας μέσω μερικών σκαλοπατιών. Μια διάσχιση του πετάλου έχει μήκος 500m με το έδαφος να είναι μαλακό χώμα και την πρόσφυση να είναι αρκετά καλή και ασφαλής οποιαδήποτε στιγμή.


Η θέα προς την Ακρόπολη η οποία δεσπόζει αγέρωχη απέναντι είναι μοναδική, όπως και η μεγαλοπρέπεια του σταδίου στο οποίο τρέχουμε άλλωστε και ανταμειβόμαστε για την επιλογή μας στο μέγιστο. Μοναδικό αρνητικό του σημείου είναι το μικρό πλάτος του «διαδρόμου» που σχηματίζει το πέταλο καθώς σε μια στιγμή απροσεξίας είναι εύκολο να συγκρουστούμε με άλλους δρομείς. Το σημείο είναι απαλλαγμένο από ανέμους καθώς αυτοί ανακόπτονται, όπως επίσης δεν έχουμε και καμία στιγμή της ημέρας τον ήλιο να μας εμποδίζει.

2. Εθνικό κήπος και Ζάππειο
Πρόκειται ίσως για το γνωστότερο και δημοφιλέστερο σημείο προπόνησης δρομέων σε ολόκληρη την Αθήνα. Ο Εθνικός κήπος και το Ζάππειο βρίσκονται ακριβώς πίσω από τη Βουλή και «κυκλώνονται» από τις οδούς: Βασιλίσσης Σοφίας, Αμαλίας, Ηρώδου Αττικού και Βασιλλίσης Όλγας δημιουργώντας μια όαση πρασίνου εντός της πυκνοκατοικημένης και ανήσυχης αστικής ζώνης. Οι πιθανές διαδρομές στα σημεία αυτά σταματούν όπου και η φαντασία εκείνου που θέλει να τις τρέξει καθώς τα μονοπάτια διακλαδίζονται και διαδέχονται το ένα μετά το άλλο νέα κάθε φορά. όσον αφορά τον Εθνικό Κήπο συγκεκριμένα τώρα, το έδαφος ακολουθεί το ίδιο χωμάτινο μοτίβο παντού με μικρές εναλλαγές κλίσεων κατά μήκος των μονοπατιών. Υπάρχει παντού διαρκώς σκιά λόγω της βλάστησης καθώς και πόσιμο νερό σε διάφορα σημεία αν τυχόν χρειαστεί.


Τα μόνα μειονεκτήματα εντοπίζονται στον περιορισμό της ώρας εισόδου καθώς το πάρκο κλείνει στη δύση του ηλίου και στο γεγονός ό,τι μερικές φορές το καλοκαίρι η υγρασία της βλάστησης δημιουργεί βαριά ατμόσφαιρα.
Η πιο γνωστή και χρησιμοποιούμενη διαδρομή εντός του Εθνικού κήπου είναι η «1.500άρα» που όπως δηλώνει και το όνομά της έχει μήκος 1.500m και στο χάρτη δείχνει κάπως έτσι:

Και αν δεν μας φτάνουν οι κύκλοι των 1.500m;
Την απάντηση λοιπόν εδώ θα δώσει η περίμετρος του Ζαππείου που είναι σε θέση να μας προσθέσει ακόμη 1.300m. Το έδαφος γύρω από το Ζάππειο είναι άσφαλτος ενώ υπάρχει μια ελαφριά συνεχόμενη κλίση. Η προσθήκη της περιμέτρου φαίνεται στον παρακάτω χάρτη:

3. Πεδίον Άρεως
Το Πεδίον του Άρεως βρίσκεται στο κατηφορικό τέλος της Λ. Αλεξάνδρας μεταξύ των περιοχών Γκύζη και Κυψέλης. Η Πρόκειται για ένα πάρκο σημαντικού μεγέθους το οποίο πάλι βρίσκεται εντός της πυκνοκατοικημένης αστικής ζώνης και χρησιμοποιείται καθημερινά από τους κατοίκους των Αμπελοκήπων, της Κυψέλης, του Γκύζη, των Εξαρχείων και μερικών ακόμη περιοχών τριγύρω. Διαθέτει ορισμένα σημεία με χώμα με το μεγαλύτερο τμήμα των διαδρομών του είναι σε τσιμέντο. Οι διαδρομές που μπορούν να ακολουθηθούν είναι κι εδώ αμέτρητες ενώ οι κλίσεις παρότι υπαρκτές, μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες σε σχέση με το μήκος.

Η δημοφιλέστερη διαδρομή φαίνεται να είναι η περιμετρική διαδρομή που είναι ελάχιστα κάτω από τα 2.000m και αποτελείται από 1 κατηφόρα, 1 ανηφόρα και 2 ευθείες. Τα 2 σημαντικότερα μειονεκτήματα του πάρκου είναι: αρχικά το έδαφος του που δεν συστήνεται για μεγάλα τρεξίματα λόγω της ενδεχόμενης καταπόνησης, και έπειτα η απουσία πυκνοφυτεμένων δέντρων για τη δημιουργία σκιάς το καλοκαίρι. Η περιμετρική διαδρομή φαίνεται παρακάτω.


Προπόνηση στο Βουνό

1. Υμηττός
Το πιο εύκολα προσβάσιμο προς τους Αθηναίους βουνό έρχεται ξανά να δώσει τη λύση για κάθε είδους προπόνηση. Χαλαρά χιλιόμετρα με ήπιες υψομετρικές, ζόρικα χιλιόμετρα με «σκαμπανεβάσματα», σαθρό και σκληρό έδαφος, μαλακό και ξεκούραστο έδαφος, βράχος, χώμα, ανοιχτό μονοπάτι, απάτητα σημεία, το βουνό αυτό μπορεί πραγματικά να τα προσφέρει όλα.

Παρότι ο Υμηττός έχει μεγάλο μήκος και μπορεί κανείς να το ανέβει από οποιοδήποτε ύψος, η πιο δημοφιλής και εύκολα προσβάσιμη οδός για τους πρόποδες του βουνού περνά από το Πυροφυλάκιο Καισαριανής. Εκεί φτάνει κανείς είτε από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως ερχόμενος από την Καισαριανή, είτε μέσω της Αλίμου – Κατεχάκη από όπου και εξέρχεται φτάνοντας λίγα μόνο μέτρα από το Πυροφυλάκιο.

Τι προτείνουμε για να ανέβουν λίγο οι παλμοί; Σίγουρα το «καρφί» του Γολγοθά κάτω ακριβώς από την κορυφή του βουνού. Πρόκειται για μια δύσβατη ανηφόρα μήκους περίπου 400m με ανάβαση περίπου 100m. Αν ακούγεται εύκολο, περιμένετε μέχρι να το δοκιμάσετε και θα καταλάβετε!

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τον Υμηττό μπορείτε να μεταβείτε σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «Εξερευνώντας το πλησιέστερο βουνό στο κέντρο της Αθήνας – τον Υμηττό» και να ανακαλύψετε πόσα ακόμη μπορείτε να βρείτε εκεί.

2. Λυκαβηττός
Μπορεί να μην πρόκειται για «καθαρόαιμο» βουνό με την έννοια που οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει, αλλά σίγουρα ένας λόφος με τα χαρακτηριστικά του Λυκαβηττού με σωστές κινήσεις μπορεί να μας βοηθήσει να προσθέσουμε κάποια σημαντικά μέτρα θετικής υψομετρικής στο ενεργητικό μας.

Ο Λυκαβηττός είναι ο ψηλότερος λόφος της Αθήνας και αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν τη θέα της Αθήνας και του Σαρωνικού από ψηλά, χωρίς να μετακινηθούν στο ελάχιστο από την καρδιά της πρωτεύουσας. Κυκλώνεται από τις περιοχές Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Νεάπολη και Εξάρχεια και η «κατάκτησή» του μπορεί να πραγματοποιηθεί από κάθε πιθανό σημείο. Οι περισσότεροι δρομείς εισέρχονται στο λόφο από την πλευρά των Αμπελοκήπων πλησίον του γηπέδου της Λεωφόρου (Αλεξάνδρας) και επιλέγουν είτε την ανάβαση από την άσφαλτο, είτε διασχίζοντάς το λόφο κάθετα από τα διάφορα χωμάτινα μονοπάτια που υπάρχουν εκεί. Μια τυπική ανάβαση μας δίνει περίπου 80-90m θετικής υψομετρικής ξεκινώντας από τους πρόποδες του λόφου και καταλήγοντας στο καμπαναριό της εκκλησίας. Το μοναδικό μειονέκτημα του λόφου είναι πιθανώς η δυσκολία να συγκεντρωθεί μονομιάς ικανοποιητική υψομετρική, αλλά όπως αναφέρθηκε και πιο πριν, παρότι δεν πρόκειται για καθαρόαιμο βουνό, είναι εκεί για εμάς όταν χρειαζόμαστε μια αύξηση “express” στην ένταση.

Κάπως έτσι, κλείνει το 1ο άρθρο της σειράς «Πού να τρέξεις;» με το βόρειο τομέα της Αθήνας να έχει την τιμητική του. Μείνετε συντονισμένοι καθώς ακολουθούν περισσότερες προτάσεις. Αναμένουμε σχόλια με τις αγαπημένες σας διαδρομές, ραντεβού στο επόμενό μας τρέξιμο, που αλλού (;) στο κέντρο της Αθήνας.

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την προπόνηση ή την εξόρμησή σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.