Ανακαλύπτοντας τον Σμόλικα Part 2 - Ανάβαση από Σαμαρίνα

Στη νέα σειρά άρθρων της DRC Athens με θέμα τους ορεινούς προορισμούς της χώρας μπορεί κανείς να εντοπίσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτούς, να λάβει ιδέες για εκδρομές και δραστηριότητες, καθώς και να ενημερωθεί για τα κύρια γνωρίσματα και τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε προορισμού. Η ομάδα μας δύναται να αναλάβει την οργάνωση εκδρομών, camp, αναβάσεων, πεζοποριών και πολλών ακόμη δραστηριοτήτων με μόνη προϋπόθεση την όρεξη και την αγάπη για το στοιχείο.

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας για το 2ο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, το Σμόλικα, θα αναδείξουμε την προσέγγιση από ανατολικά, δηλαδή από το χωριό της Σαμαρίνας. Παρότι ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει καλύτερα την ανάβαση από τους νότιους πρόποδες, η ανατολική πλευρά λόγω της φυσικής ομορφιάς στην οποία εκτίθεται ο περιπατητής δίνει μια σημαντικά διαφορετική εντύπωση και παρέχει μια άλλη οπτική για το τι εστί Σμόλικας αλλά και Πίνδος γενικότερα. Συνεπώς, μια επίσκεψη στο χωριό της Σαμαρίνας σε συνδυασμό με την ανάβαση επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί και μάλιστα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.Η Σαμαρίνα
Η Σαμαρίνα είναι ένα καθαρόαιμο βλαχοχώρι με σημαντική παρουσία στην παράδοση και ιστορία της ευρύτερης περιοχής. Έχει την τιμή και τη φήμη του υψηλότερου χωριού της Ελλάδας καθώς είναι σκαρφαλωμένη στα 1.450m γεγονός που σε συνδυασμό με το κλίμα την καθιστά ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό για ορεινό παραθερισμό. Απέχει 50 km από τα Γρεβενά και μόλις 10 χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας ενώ διαθέτει όλα τα απαραίτητα για τους επισκέπτες καταστήματα εστίασης, διάφορα καταλύματα για διαμονή, γήπεδο με χόρτο, ασφαλτοστρωμένους αλλά και πλακόστρωτους δρόμους και σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια αντίστοιχου βεληνεκούς κωμόπολη. Το χειμώνα το χωριό φιλοξενεί στις ταβέρνες του τους επίδοξους χιονοδρόμους του ΧΚ Βασιλίτσας ενώ το καλοκαίρι από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και το πέρας του 15Αύγουστου σφύζει από ζωή καθώς ντόπιοι – διάσπαρτοι στην Ελλάδα – με καταγωγή από εδώ, γυρίζουν στις κατοικίες τους αναζητώντας τη δροσιά, την ησυχία, τη φιλοξενία και την παραδοσιακή διασκέδαση που η Σαμαρίνα είναι σε θέση να προσφέρει.

Ανάβαση στην κορυφή του Σμόλικα
Η διαδρομή μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων έχει σημείο εκκίνησης το γήπεδο του χωριού στα 1.500 μέτρα και στο πρώτο του σκέλος διασχίζει ένα πυκνό δάσος με ψηλά έλατα, πεύκα και οξιές. Το σκέλος του δάσους θα διασχισθεί σε περίπου 1:30 ώρα σημειώνοντας μια ανάβαση με μια σεβαστή θετική υψομετρική κοντά στα 500m. Εντός του δάσους θα βρούμε μια πηγή περίπου στο τέλος του από όπου καλό είναι να προμηθευτούμε όσο νερό χρειάζεται καθώς η επόμενη δυνατότητα για υδροδοσία θα βρεθεί κοντά στη Δρακόλιμνη.
Όταν τα δέντρα αρχίσουν να αραιώνουν και το τοπίο αλλάζει αξίζει να σταθούμε και να ρίξουμε μια ματιά τριγύρω. Το ρέμα της Βάλια Κίρνα, η οροσειρά της Τύμφης, οι δίδυμες κορυφές Μόσιας, η πλαγιά Μπογδάνη, το θέαμα και τις 4 εποχές είναι σε θέση να προκαλέσει δέος ακόμη και στον πιο ασυγκίνητο και απαιτητικό επισκέπτη.Επόμενη πρόκληση μας είναι η ανάβαση για τις δίδυμες κορυφές της Μόσιας.
Με μια μερικώς απαιτητική ανηφόρα προωθούμαστε στη ράχη των δίδυμων κορυφών, και έπειτα υπάρχει μια σαθρή βραχώδης κατηφόρα από την οποία βρίσκουμε το δρόμο για το Λαιμό στα 2.550m. Χρησιμοποιώντας την κορυφογραμμή, με μια μη ιδιαίτερα απαιτητική ανάβαση καταφέρνουμε να πατήσουμε στην κορυφή του Σμόλικα με τη Δρακόλιμνη να ξεπροβάλλει από κάτω μας πια.Βάλια Κίρνα
Η Βάλια Κίρνα είναι μια κοιλάδα καλά κρυμμένη στη ΒΑ πλευρά του Σμόλικα ιδιαίτερα κοντά στο χωριό της Σαμαρίνας. Συλλέγει βρόχινο νερό και το νερό του χιονιού που λιώνει δημιουργώντας αμέτρητες βάθρες και πολλούς μικρούς και μεγάλους καταρράκτες.

Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια και το σπάνιας ομορφιάς τοπίο, με τα πανύψηλα δέντρα να έχουν τον πρώτο λόγο, και κάνει τον επισκέπτη να χάνεται κυριολεκτικά. Χαρακτηριστικότατο σημείο της κοιλάδας είναι το Κρεμαστό Νερό, ένας καταρράκτης ύψους 100 μέτρων.

Το χωριό της Σαμαρίνας λόγω του πλήθους καταλυμάτων και καταστημάτων εστίασης που διαθέτει, καθώς και με την ύπαρξη των τουριστικών υποδομών που χρόνο με τον χρόνο εμπλουτίζονται συστήνεται για πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων. Για τις δραστηριότητες αυτές, η DRC Athens σας συστήνει τα παρακάτω και δύναται να υποστηρίξει την υλοποίησή τους.

Ski, Ορειβατικό Σκι, Snowboard
Όντας σε αυτήν την περιοχή, η Σαμαρίνα έχει την τιμή να είναι από τα πρώτα μέρη στην Ελλάδα στα οποία το χιόνι εγκαθίσταται κάθε χειμερινή σεζόν και από τα τελευταία ως προς την εγκατάλειψή του. Συνεπώς η χιονοδρομική σεζόν εκεί διαρκεί σημαντικά παραπάνω από αρκετές άλλες περιοχές. Όσον αφορά την οργανωμένη χιονοδρομία, οι χιονοδρόμοι μπορούν να επιλέξουν την επίσκεψη στο κοντινό ΧΚ Βασιλίτσας, ένα από τα πιο πλήρη και εκσυγχρονισμένα χιονοδρομικά πάρκα στην Ελλάδα με ποιοτικότατο χιόνι, άριστες πίστες και μαγική θέα. Για τους περισσότερο cross country χιονοδρόμους τα νέα είναι εξίσου ευχάριστα καθώς η Σαμαρίνα είναι ίσως το πιο Ski in – Ski out χωριό στην Ελλάδα. Διαδρομές από το χωριό με προορισμούς το Σμόλικα, την κορυφή Σκάλα, τη κατάβαση της Βάλια Κίρνα είναι σε θέση να προσφέρουν αρκετές συγκινήσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ενημερωνόμαστε πάντα για τις πιθανότητες χιονοστιβάδας και τα ενδεχόμενα αποκλεισμού, δημιουργούμε εφεδρικές διαδρομές και πλάνα για την περίπτωση έκτακτου περιστατικού.

Τρέξιμο
Όπως και παραπάνω αναφέρθηκε, η Σαμαρίνα είναι ένα ορεινό χωριό με παροχές επιπέδου κωμόπολης και αυτό την καθιστά ιδανικό σημείο για το σχεδιασμό προετοιμασίας σε υψόμετρο. Το γήπεδο στα 1.500m, οι διαδρομές από και προς το Σμόλικα και τις τριγύρω κορυφές, τα σκιερά μονοπάτια, οι απαιτητικές ανηφόρες και τα τεχνικά σημεία δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για χιλιομετρικές και υψομετρικές προπονήσεις.

Τι να κάνεις οπωσδήποτε κατά την επίσκεψη σου στη Σαμαρίνα
1. Να επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας στο ιερό της οποίας φυτρώνει ένα αιωνόβιο πεύκο.
2. Να γευτείς τα τοπικά κρεατικά ψημένα στις ταβέρνες του χωριού.
3. Να πεζοπορήσεις στη Βάλια Κίρνα και να «χαθείς» στο πυκνό δάσος.
4. Να βιώσεις την παραδοσιακή διασκέδαση στις 15-16-17 Αυγούστου στο πανηγύρι της Παναγίας που η Σαμαρίνα βουλιάζει από κόσμο και ορχήστρες.

Αυτός ήταν σε μια σύντομη περιγραφή ο Σμόλικας όπως τον προσεγγίζει κανείς από την Ανατολή. Είτε πρόκειται για μια εξόρμηση φυσιολατρικού χαρακτήρα, είτε για το σχεδιασμό μιας απαιτητικής ανάβασης αθλητικού ενδιαφέροντος στο βουνό του Σμόλικα η DRC Athens δεσμεύεται για την επίτευξη αυτών.
Για αρκετούς ακόμη προορισμούς που αποτελούν κομμάτι του φυσικού πλούτου της χώρας μας και συνδυάζουν παράλληλα αθλητικό ενδιαφέρον μείνετε συντονισμένοι στις σελίδες μας στα social media καθώς και στη διεύθυνση www.drcathens.gr .

Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, και απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτηση αφορά την οργάνωση της εξόρμησης σας στη σελίδα Distance Running Center Athens στο Facebook, στη σελίδα μας στο Instagram @drc_athens καθώς και στη διεύθυνση drcathens@gmail.com.