Αφιέρωμα στο Zagori Mountain Running

10ο Επετειακό Zagori Mountain Running φέτος στον "τόπο πίσω από το βουνό". Οι μοναδικές διαδρομές στα βουνά του Ζαγορίου σας περιμένουν να τρέξετε και αυτή την χρονιά παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην καθημερινότητά μας.
Η οργανωτική επιτροπή θέλοντας να τηρήσει όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19, έχει θεσπίσει ένα ακριβές υγειονομικό πρωτόκολλο για την ασφάλεια όλων, αθλητών, εθελοντών και επισκεπτών.
Η διοργάνωση Zagori Mountain Running από το 2011 που ξεκίνησε, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα event ορεινού τρεξίματος της χώρας μας, αριθμώντας πληθώρα συμμετοχών ακόμη και από το εξωτερικό. Ορισμένοι από του λόγους που γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία είναι η άριστη οργάνωση που επιδεικνύει κάθε χρονιά, η ομορφιά και ποικιλία των διαδρομών καθώς και το γεγονός πως μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει τις δυνατότητες του στο ορεινό τρέξιμο, χάρη στις διάφορες αποστάσεις των αγώνων.

Διαθέτει 4 διαφορετικούς αγώνες, τον TeRΑ 80 χιλιομέτρων και θετικής υψομετρικής διαφοράς πάνω από 5100 μέτρα. Με εκκίνηση στις 04:30 π.μ. και τερματισμό έως και 20 ώρες αργότερα (12:30 π.μ.) στο Γυμνάσιο του Τσεπελόβου οι αθλητές περνούν από 8 σταθμούς ανεφοδιασμού και κάποιους σταθμούς υδροδοσίας ενδιάμεσα. Η φυσική ομορφιά των τοπίων που διασχίζουν οι αθλητές είναι χαρακτηριστική. Σημεία όπως το Σιάδι Μύγας, η Νταβάλιστα, η μαγευτική Δρακόλιμνη Τύμφης, το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, το επιβλητικό Φαράγγι του Βίκου και χωριά όπως το Μονοδένδρι και οι Κήποι, καθώς και η υποστήριξη ντόπιων και εθελοντών, καθιστούν τον αγώνα κάθε αθλητή μοναδική εμπειρία.
Με 2600 μέτρα θετικής υψομετρικής, κυκλική διαδρομή και εκκίνηση/τερματισμό στο Γυμνάσιο του Τσεπελόβου, ο αγώνας Marathon+ 44 χιλιομέτρων αποτελεί πρόκληση για κάθε λάτρη του ορεινού τρεξίματος. Χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής είναι η Σκάλα Τσεπελόβου, το χωριό Καπέσοβο, το Φαράγγι του Βίκου, το καταφύγιο της Αστράκας καθώς και η μαγευτική λίμνη Ρομπόζη.
Οι δύο αγώνες που διεξάγονται παραδοσιακά την Κυριακή είναι ο Half Marathon 21 km και ο Entry Race 10 km. Φέτος για πρώτη φορά, αντί να εκκινήσει στο χωριό Κήποι, ο αγώνας 21 χιλιομέτρων εκκινεί από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου. 1170 μέτρα θετικής υψομετρικής περιμένουν τους αθλητές που θα επιλέξουν αυτή τη διαδρομή η οποία συνδυάζει τεχνική δυσκολία, πανέμορφα μονοπάτια και μια "καλή" ανηφόρα στο 14 χιλιόμετρο που θα δοκιμάσει τις αντοχές σας. Ο συνδυασμός των πανέμορφων μονοπατιών και της μοναδικής θέας είναι ακαταμάχητος. Τα Γεφύρια του Χάτσιου και του Κόκκορου, τα χωριά Κήποι, Καπέσοβο και Κουκούλι αλλά και η Σκάλα Τσεπελόβου θα φανερώσουν στους αθλητές την ομορφιά του αγώνα.
Τέλος, ο Entry Race 10 km με 430 μέτρα θετικής υψομετρικής αποτελεί ιδανικό αγώνα για όποιον θέλει να ενταχθεί στο ορεινό τρέξιμο και να δοκιμάσει τις αντοχές του. Όπως και ο Half Marathon, φέτος και τα 10 χιλιόμετρα εκκινούν από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου. O σημαντικότερος αγώνας όλων όμως είναι το Zagoraki, ο παιδικός αγώνας 1 χιλιομέτρου που διεξάγεται μέσα στο χωριό του Τσεπελόβου. Η συμμετοχή των παιδιών κάθε χρόνο όλο και αυξάνεται με τα χαμόγελα να πλυμμηρίζουν τα καλντερίμια του χωριού, ολοκληρώνοντας ένα εκπληκτικό 2ημερο στα βουνά του Ζαγορίου.

Σχετικά με την ιστορία της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ενδεικτικά παραθέτουμε αποσπάσματα από την ιστοσελίδα www.zagorirace.gr.
"Οι ορεινοί αγώνες του Ζαγορίου ξεκίνησαν το 2011, και «χτίστηκαν» πάνω στην ιδέα για τη χαρτογράφηση και σηματοδότηση διαδρομής που θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος. Η διαδρομή σηματοδοτήθηκε και το δεύτερο στάδιο ήταν η υλοποίηση του αγώνα που θα αποτελούσε το πρώτο Zagori Mountain Running. Οι αρχικές μας προσδοκίες δεν ξεπερνούσαν τις 150 συμμετοχές. Όμως, η ανταπόκριση ήταν διπλάσια και οι πρώτες εκείνες ακατέργαστες εικόνες με την ενθάρρυνση του κόσμου, μας έδωσαν τη δύναμη για την επόμενη χρονιά. Το 2014 οι αιτήσεις συμμετοχής έφτασαν τις 1.700, το 2016 τις 1.900, ενώ το 2017 οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 2.000 με σημαντικό ποσοστό από το εξωτερικό.
Ο "τόπος πίσω από το βουνό"
Το Ζαγόρι είναι μια ορεινή περιοχή προικισμένη με σπάνιο φυσικό κάλλος και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου, κοντά στα Ιωάννινα. Οι ιστορικές συνθήκες διαμόρφωσαν εκεί ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό περιβάλλον, όπου η πολλαπλότητα των μικρών κοινωνιών δεν αναιρεί την ενότητα του συνόλου, ώστε το σύνολο αυτό να αναδεικνύεται σε πραγματικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με υπερτοπική ακτινοβολία (izagori.gr). H ονομασία Ζαγόρι έχει σλάβικη καταγωγή, από την πρόθεση «Ζa» που σημαίνει «πίσω» και τη λέξη «gora» που σημαίνει “βουνό“: ο τόπος πίσω από το βουνό."

Κάθε χρονιά από το 2012, η ομάδα μας δίνει δυναμικό παρών σε κάθε διοργάνωση Zagori Mountain Running. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε χρόνο παρευρίσκονται τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας μας καθώς αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μας αγώνες. Με συμμετοχές, βάθρα και προσωπικά ρεκόρ σε όλες τις διαδρομές ανά τα έτη, είναι σημαντικός ετήσιος στόχος πολλών αθλητών μας.
Και φέτος, δίνουμε ραντεβού στην εκκίνηση!
Με χαρά, ενθουσιασμό και αισιοδοξία, πατάμε start στα ρολόγια και ξεκινάμε την πολυαναμενόμενη δρομική περιπέτεια!
Σας περιμένουμε...

Παρακολουθήστε παρακάτω το βίντεο της διοργάνωσης του 2019:Για να ενημερωθείτε σχετικά με τις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες της ομάδας μας,
επικοινωνήστε μαζί μας στο email drcathens@gmail.com