Συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Πιτσώλη

  • 14 Ιανουαρίου 2021

Η σημερινή συνέντευξη αφορά έναν νέο αθλητή, τον Χαράλαμπο Πιτσώλη. Ο Χαράλαμπος, που τον τελευταίο καιρό ασχολείται κυρίως με τον μαραθώνιο δρόμο, κατέκτησε την τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το 2019, πίσω από Γκελαούζο και Καραϊσκο. Μεταξύ άλλων διακρίσεων έχει πετύχει θέσεις σε βάθρο σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανοικτού Στίβου αλλά και Ανωμάλου Δρόμου. Ευχαριστούμε πολύ τον Χαράλαμπο που δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και του ευχόμαστε να πετυχαίνει πάντοτε τους στόχους που θέτει!!!
Ας δούμε τις απαντήσεις του παρακάτω:

1. Ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα σε σχέση με τον αθλητισμό, πώς, πότε και πού ξεκίνησες;
Από μικρό που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα είχα σχέση με τον αθλητισμό. Ξεκίνησα από πολύ μικρός την κολύμβηση μέχρι την πρώτη Γυμνασίου μετά ασχολήθηκα με το μπάσκετ και από τη πρώτη Λυκείου μέχρι και τώρα ασχολούμαι με το στίβο.

2. Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων;
Πάντα μου έλεγαν ότι ήμουν πολύ καλός στην αντοχή οπότε δεν ήταν δύσκολο να διαλέξω τις μεγάλες αποστάσεις. Επίσης είχα την ευκαιρία να δω από κοντά το Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και εντυπωσιάστηκα από την προσπάθεια που κατέβαλαν όλοι οι αθλητές.

3. Υπήρξε κάποιος αθλητής-πρότυπο για εσένα; Αν ναι, πώς σε επηρέασε;
Αθλητές-πρότυπο για μένα από ξένους είναι ο Κενενίσα Μπεκέλε και ο Μο Φάρα. Είναι και οι δύο μαχητές και έξυπνοι στις τακτικές των αγώνων. Από ελληνικής πλευράς πρότυπά μου είναι ο Χριστόφορος Μερούσης και ο Γιώργος Καραβίδας. Είναι δύο θρύλοι του Μαραθωνίου για μένα και ήταν οι κύριοι λόγοι που με ώθησαν να ξεκινήσω και εγώ το Μαραθώνιο και νιώθω πολύ τυχερός που τρέχω μαζί τους και έχω μάθει πολλά πράγματα από αυτούς.

4. Τι σε ωθεί να σηκωθείς το πρωί και να προπονηθείς κάθε μέρα;
Υπάρχουν στιγμές στις οποίες δεν ήθελα να σηκωθώ το πρωί. Όμως λέω στον εαυτό μου να μην την αφήσω για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι .Πάντα θέτω στόχους και πάντα θέλω να τους πετύχω.

5. Ποιοι είναι οι 3 μεγαλύτεροι στόχοι σου;
Οι στόχοι μου είναι να γίνομαι καλύτερος κάνοντας ατομικά ρεκόρ σε όλα τα αγωνίσματά μου και με μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, να συμμετέχω με την Εθνική ομάδα σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και σίγουρα είναι κρυφός στόχος οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δυστυχώς έχει δυσκολέψει πάρα πολύ για όλους μας αλλά παρόλα αυτά δεν το βάζουμε κάτω. Επίσης και μια προετοιμασία στη Κένυα ώστε να δω από κοντά τη ζωή και τη προπόνηση αυτών των μεγάλων αθλητών.

6. Ποια τα συναισθήματά σου όταν συμμετέχεις σε αγώνες Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων;
Σίγουρα νιώθω χαρούμενος γιατί πρώτα απ’ όλα είμαι υγιής που φτάνω στους αγώνες χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο τραυματισμό στη προετοιμασία μου και ανυπομονησία για να δω σε τι κατάσταση είμαι και να τεστάρω τις δυνάμεις μου μαζί με άλλους αθλητές .Δεν αφήνω ποτέ το άγχος να με κυριεύσει.

7. Ποια ήταν η εμπειρία σου κατά την διάρκεια του Μαραθωνίου της Αθήνας το 2019 που κατέκτησες την τρίτη θέση;
Η εμπειρία του Μαραθωνίου είναι κάτι το μοναδικό. Έχω τρέξει πολλούς αγώνες στη ζωή μου αλλά ο Μαραθώνιος είναι το κάτι άλλο. Μόλις μπήκα στο Παναθηναϊκό στάδιο και είχαμε όλο αυτό το κόσμο να χειροκροτούν τη προσπάθειά μας ,γνωρίζοντας ότι κατέλαβα τη τρίτη θέση και ότι με περιμένουν τα δικά μου πρόσωπα στο τερματισμό , σχεδόν συγκινήθηκα. Είχα προετοιμαστεί πολύ καλά σωματικά και ψυχολογικά και αυτό φάνηκε και από το αποτέλεσμα. Ο καιρός εκείνη τη μέρα ήταν περίεργος άλλαζε συνέχεια και σε κάποια σημεία δυσκόλευε τον αγώνα. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά.

8. Τι απολαμβάνεις περισσότερο από την προπόνησή σου;
Απολαμβάνω πολύ την ικανοποίηση που έχω όταν καταφέρνω να βγάλω μια απαιτητική προπόνηση όπως είναι οι διαλειμματικές. Δείχνει σε τι κατάσταση βρίσκομαι. Επίσης απολαμβάνω τα διάφορα μέρη στα οποία τρέχω μέσα στη φύση σε διάφορα πάρκα και σε βουνά μαζί με άλλους συναθλητές μου.

9. Ποια θεωρείς ότι είναι η σημαντικότερη στιγμή στην αθλητική σου καριέρα; Ποια τα κύρια συναισθήματα που την συνοδεύουν;
Σίγουρα η σημαντικότερη στιγμή στην αθλητική μου καριέρα είναι η τρίτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Είδα ότι οι κόποι και οι θυσίες που έκανα σε μια τόσο απαιτητική προετοιμασία όπως είναι του Μαραθωνίου ανταμείφθηκαν. Επίσης σημαντική στιγμή για μένα είναι η πρώτη μου συμμετοχή με την Εθνική ομάδα. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε διεθνείς διοργανώσεις .

10. Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους δρομείς άλλα και σε αυτούς που δεν τρέχουν;
Θα συμβούλευα τους νέους δρομείς να συνεχίζουν να τρέχουν γιατί η σωματική υγεία είναι σημαντική ,να προσέχουν τη διατροφή τους αλλά να μην υπερβάλουν και να απευθυνθούν σε προπονητές και όχι να κάνουν μόνοι τους γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τι χρειάζεται ο κάθε αθλούμενος .Επίσης σε αυτούς που δεν τρέχουν τους προτείνω να ξεκινήσουν το τρέξιμο γιατί το τρέξιμο είναι ένας τρόπος να ξεφεύγει κάποιος από την καθημερινότητα και από τα προβλήματα.