Συνέντευξη με την Μαρίνα Κουταρέλλη

  • 22 Δεκεμβρίου 2020

Επόμενη συνέντευξη είναι αυτή της Μαρίνας Κουταρέλλη, διοργανώτριας των δημοφιλών event Spetses Mini Marathon και Spetsathlon. Η κ.Κουταρέλλη έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητικό τουρισμό, και όχι μόνο, μέσα στην διάρκεια των 10 ετών που έχουν περάσει από την πρώτη διοργάνωση του Spetses Mini Marathon το 2010. Ανέπτυξε και ανέδειξε άγνωστες πτυχές του αθλητισμού και της διοργάνωσης αγώνων, δίνοντας το παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλοι. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Κουταρέλλη που δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και τις ευχόμαστε να πετυχαίνει πάντοτε τους στόχους που θέτει και να συνδράμει στην ανάπτυξη του κλάδου που τόσο αγαπάμε.
Ας δούμε τις απαντήσεις της παρακάτω:

1.Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν στην ενασχόλησή με τον αθλητισμό και την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων;
«Όταν πρωτοξεκίνησα το Spetses Mini Marathon το 2011, δεν υπήρχε καμία ερασιτεχνική διοργάνωση εκτός μεγάλων αστικών κέντρων και ούτε υπήρχε η έννοια του αθλητικού τουρισμού. Ήμασταν η πρώτη διοργάνωση – και χαιρόμαστε που υπήρξαμε παράδειγμα για όλη την Ελλάδα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. H αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε πάρα πολύ στην διοργάνωση με τα πρότυπα του εξωτερικού και στην επικοινωνία του event τόσο στην Ελλάδα και όσο στο εξωτερικό».

2. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την δημιουργία των διάσημων πλέον αγώνων Spetses mini Marathon και Spetsathlon;
«Είχα το όραμα ενός μεγάλου event και επειδή το αντικείμενό μου είναι στην επικοινωνία ήξερα πως θα το στήσω και πως θα το αναπτύξω. Στις περιπτώσεις του Spetses mini Marathon και του Spetsathlon, συνδύασα όλους τους παράγοντες που θα δημιουργούσαν ένα σοβαρό αθλητικό γεγονός που όμως ταυτόχρονα να συνοδεύεται και από το τουριστικό κομμάτι, το οποίο θα απολάμβαναν συμμετέχοντες κάθε ηλικίας με motto «Νίκη Είναι η Συμμετοχή». Η αλήθεια είναι ότι τώρα 10 χρόνια μετά όντως είμαστε τα πιο γνωστά events της χώρας – με πολύ μεγάλη συμμετοχή και από το εξωτερικό- έχουν έρθει και δημοσιογράφοι μέχρι και από την Κίνα να παρακολουθήσουν την διοργάνωση αλλά και συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα και τον πλανήτη».

3. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις/σχέδια και τι έχει αλλάξει από τον αρχικό σχεδιασμό;
«Το motto που συνοδεύει τις διοργανώσεις είναι «Νίκη είναι η Συμμετοχή» και πάνω σε αυτό το «πλάνο» πιστεύω ότι έγκειται η επιτυχία του Spetses Mini Marathon και του Spetsathlon. Ξεκινήσαμε το 2011 με 700 συμμετέχοντες και έχουμε φτάσει σε έναν αριθμό χιλιάδων επισκεπτών. Δεν έχουμε αλλάξει κάτι από τον αρχικό σχεδιασμό δουλεύουμε με το ίδιο πάθος και το ίδιο κέφι – προσαρμόζοντας βέβαια την δουλειά μας στις συνθήκες και στον αριθμό του κόσμου».

4. Θεωρείτε ότι οι διοργανώσεις σας έχουν περιθώρια εξέλιξης/βελτίωσης; Αν ναι, σε ποιους τομείς θα αλλάζατε κάτι;
«Εξέλιξης ναι, αλλά βελτίωσης όχι. Εξέλιξης σε ότι αφορά σε ακόμη μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας που θα μειώσει και τους χρόνους στην γραμματεία πχ και στην ψηφιοποίηση των αγώνων. Πιστεύω ότι είμαστε από τους λίγους αγώνες στην χώρα – που έχουν τόσο φανατικό κοινό που δεν χάνει αγώνα και που μάλιστα συνομιλεί μαζί μας μέσω των social media όλο τον χρόνο αλλά και που έχει τόσο φανατικούς εθελοντές. Οι εθελοντές είναι για εμένα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του αγώνα σε συνδυασμό με την δική μας επένδυση τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήματα».

5. Ποιο είναι το ρεκόρ συμμετοχών σε μια διοργάνωση; Υπάρχει κάποιος αριθμός στόχος που έχετε θέσει ως διοργανώτρια;
«Εμάς οι στόχοι μας είναι ποιοτικοί και όχι ποσοτικοί. Σε αυτό το πλαίσιο δεν θέτουμε ρεκόρ συμμετοχών – το τελευταίο Spetses mini Marathon του 2019 είχε στην μεγαλύτερη συμμετοχή και ελπίζουμε ότι και του χρόνου 8-10 Οκτωβρίου να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 10 χρόνια της διοργάνωσης».

6. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην διαδικασία διοργάνωσης των αγώνων;
«Δουλεύουμε με συνέπεια και συνέχεια και έτσι ξεπεράσαμε τις όποιες δυσκολίες συναντήσαμε. Είμαι υπέρ της δύναμης των ομάδων. Φυσικά η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν η φετινή χρονιά που δεν καταφέραμε να κάνουμε τον αγώνα λόγω των συνθηκών και δεν θέλαμε να τον κάνουμε virtually. Θα περιμένουμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε του χρόνου τον Οκτώβριο τα 10 χρόνια του Spetses mini Marathon στις Σπέτσες».

7. Πόσο σημαντική είναι η στήριξη της πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας στην πρόοδο των διοργανώσεων;
«Είμαστε ίσως οι μοναδικοί διοργανωτές της χώρας που δεν παίρνουμε κρατική επιχορήγηση και που το σύνολο των εξόδων του αγώνα είναι απόρροια της δικής μας επένδυσης και των χορηγών μας. Βέβαια πέρα από την οικονομική στήριξη είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή η διοργάνωση στηρίχθηκε από τον Δήμο Σπετσών και την τοπική κοινωνία και αγκαλιάστηκε από τους Σπετσιώτες εθελοντές. Όπως προανέφερα πιστεύω πολύ στην δύναμη της ομάδας και όχι του ενός και άρα θεωρώ ότι όλοι μαζί δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια για να είμαστε το καλύτερο event αθλητικού τουρισμού στην χώρα».

8. Τι είναι αυτό που σας ωθεί να σηκωθείτε το πρωί και να δημιουργήσετε;
«Η καθημερινότητα κρύβει πολλές προκλήσεις και μέσα από τη δουλειά, προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία που μου παρουσιάζεται!».

9. Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο διοργανωτή; Τι θα πρέπει να αποφύγει και τι να προσέξει;
«Πάθος, πλάνο και ομάδα. Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Εμπόδια και δυσκολίες θα υπάρξουν πολλές, για αυτό θα πρέπει να έχει αρκετή υπομονή».Απολαύστε παρακάτω το βίντεο της διοργάνωσης του Spetses Mini Marathon το 2019:www.spetsesmarathon.com