Συνέντευξη με την Μαρία Μάλαϊ

  • 15 Δεκεμβρίου 2020

Επόμενη συνέντευξη αυτή της γνωστής και μη εξαιρετέας, Μαρίας Μάλαϊ. Η Μαρία, γνωστή κυρίως από το ορεινό τρέξιμο, ασχολείται και με άλλα αθλήματα που έχουν ως κοινό παρονομαστή την αντοχή. Με συμμετοχές σε πολλούς αγώνες, εντός και εκτός Ελλάδος, θα λέγαμε πως αποτελεί μια από τις πρωταγωνίστριες της δρομικής σκηνής στην χώρα μας. Ευχαριστούμε πολύ την Μαρία για τις όμορφες απαντήσεις της και ευχόμαστε να παραμένει πάντα υγιής και να πετυχαίνει τους στόχους της!!!
Ας δούμε τι μας είπε παρακάτω:


1. Ποια και πότε υπήρξαν τα πρώτα σου ερεθίσματα σε σχέση με τον αθλητισμό;
Μου είναι δύσκολο να θυμηθώ σε ποιά ακριβώς ηλικία ξεκίνησε η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό, καθώς είχα τριβή με αρκετά αθλήματα, όπως το καράτε, η ρυθμική, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η κολύμβηση, βέβαια για μικρά χρονικά διαστήματα. Ώσπου άρχισα να τρέχω και ξεκίνησε μια σχέση πάθους που κρατά μέχρι και σήμερα με αμείωτο ενδιαφέρον.

2. Εκτός από το ορεινό τρέξιμο, με ποιο άλλο άθλημα ασχολείσαι;
Γοητεύομαι από πολλά αθλήματα κατά καιρούς, κάποια με κρατούν με το γόητρο τους και αλλά ανήκουν στα περασμένα πολύ σύντομα. Έτσι τώρα απολαμβάνω την ελευθερία που μου προσφέρει το ποδήλατο και σίγουρα θα το εντάξω στην βασική μου προπόνηση όταν ξεκινήσουν οι ορεινοί αγώνες.. Βιώνω την δυσκολία της εκμάθησης στην κολύμβηση, το νερό είναι ένα στοιχείο πολύ ξεχωριστό και το απολαμβάνω! Όπως και η αναρρίχηση συνεχίζει να με εκπλήσσει ευχάριστα! Είμαι ανήσυχο πνεύμα αλλά παράλληλα σταθερό αν κάτι μου αρέσει πολύ!

3. Υπάρχει κάποιος αθλητής-πρότυπο για εσένα; Αν ναι, πώς σε επηρεάζει;
Θαυμάζω όλους όσους μπορούν και βρίσκουν το κίνητρο γύρω τους για να εκκινήσουν την προπόνηση τους καθημερινά και εκτιμώ πολύ όσους έχουν αρχές και τις διατηρούν ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους.

4. Τι σε ωθεί να σηκωθείς το πρωί και να προπονηθείς;
Κάποιες φορές είναι μια υποσυνείδητη ώθηση γνωρίζοντας πως το συναίσθημα μου στα πρώτα λεπτά θα με ανταμείψει. Άλλες φορές ένα κίνητρο είναι η παρέα! Σαφώς και δεν ξυπνάμε κάθε μέρα με την ίδια διάθεση αλλά εκεί κρίνεται ένα μεγάλο κομμάτι μιας καλής επίδοσης και της διάρκειας στο άθλημα, στο να εξουσιάζεις τον εαυτό σου.

5. Τι απολαμβάνεις περισσότερο από την ενασχόληση σου με τον αθλητισμό;
Απολαμβάνω να θέτω τον στόχο και να δουλεύω γι’αυτόν, αν αυτός επιτευχθεί είναι το μέγιστο αποτέλεσμα, αν πάλι όχι, θα προσπαθήσω ξανά! Διότι απολαμβάνω τους αγώνες και ν’ανακαλύπτω μέσω αυτών πόσο πολύ μου αρέσει αυτό που κάνω! Σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι παίζουν οι φιλίες που έχω αναπτύξει μέσω του αθλητισμού και τα μέρη που έχω επισκεφθεί.

6. Ποιοι είναι οι 3 μεγαλύτεροι στόχοι σου;
Θα εκμεταλλευτώ το μεγάλο εύρος της συγκεκριμένης ερώτησης και θα σταθώ πρώτα στο να παραμένω υγιής για να κάνω αυτά που αγαπώ. Έπειτα να συνεχίσω να ταξιδεύω για αγώνες στο εξωτερικό και να ζω την κάθε στιγμή ξεχωριστά.

7. Τι συναισθήματα νιώθεις όταν έχεις δώσει το 100% σε έναν αγώνα;
Βρίσκω το αίσθημα της ολοκλήρωσης και παράλληλα της προσμονής για να το νιώσω ξανά όταν βρίσκω την δύναμη να πιεστώ στο μέγιστο για την ημέρα αυτή! Εξαργυρώνω όλη μου την προσπάθεια μέσα σε στιγμές πολύ έντονες και αυτό είναι κάπως εθιστικό.

8. Ποια είναι η σημαντικότερη στιγμή στην αθλητική σου καριέρα;
Στιγμές και ένα αίσθημα που δεν θα ξεχάσω ποτέ, κάνουν την κούρσα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος 3000 με φυσικά εμπόδια στην Πάτρα το έτος 2010, μια πολύ ξεχωριστή ημέρα για εμένα.

9. Ποιες είναι οι 3 αγαπημένες σου διοργανώσεις στην Ελλάδα;
Κατά καιρούς έχω τρέξει πολλούς αγώνες και ο τρόπος που εξελίχθηκαν υποσυνείδητα επηρεάζει την κρίση μου για το αν θα τους συγκαταλέξω στους αγαπημένους. Οι διαδρομές πολλές και εξίσου όμορφες όσο και μοναδικές, θα μου επιτρέψετε να σταθώ στο ότι απολαμβάνω να τρέχω αγώνες εντός της χώρας και ανυπομονώ να εκκινήσουν ξανά!

10. Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον νέο στο ορεινό τρέξιμο και το βουνό;
Σίγουρα θα τοποθετούμουν κάπως πιο γενικά καθώς η υγεία μας είναι πολύτιμο αγαθό και δεν συγκρίνεται με κανένα αγωνιστικό έπαθλο. Έπειτα θα στεκόμουν στην ιδιαιτερότητα των αγώνων καθώς είναι οι συνθήκες στο βουνό που το καθιστούν δύσβατο! Ο εξοπλισμός παίζει καθοριστικό ρόλο, ένα ζευγάρι παπούτσια που να μας ταιριάζει και όσο τρέχουμε βρίσκουμε κι’άλλα που θα μας κάνουν πιο ευχάριστη την διαδρομή. Ένα καθαρό μυαλό βοηθάει παντού νομίζω, έτσι και στο βουνό! Να διαβάζεις καλά τα μονοπάτια, το έδαφος για το κάθε επόμενο βήμα! Τέτοια μικρά, χαζά πραγματάκια στο σύνολο τους κάνουν ευχάριστη μια περιπέτεια σ’ένα τόπο αφιλόξενο για τον άνθρωπο όπως είναι το βουνό, γι’αυτό πρέπει να το σεβόμαστε και να έχουμε υπομονή!