Συνέντευξη με τον Σταύρο Λίζο

  • 8 Δεκεμβρίου 2020

Επόμενος αθλητής που απάντησε στις ερωτήσεις μας, ο "δικός" μας, Σταύρος Λίζος.
Ο Σταύρος είναι αθλητής της ομάδας μας Distance Running Center Athens, Πανελληνιονικής και μέλος της Εθνικής Ομάδας με συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 10000 μέτρων, μεταξύ άλλων διακρίσεων.
Ευχαριστούμε τον Σταύρο για τις όμορφες απαντήσει του και ευχόμαστε να πετυχαίνει πάντοτε τους στόχους που θέτει!!!
Ας δούμε τις απαντήσεις του παρακάτω:

1) Ποια και πότε υπήρξαν τα πρώτα σου ερεθίσματα σε σχέση με τον αθλητισμό;
Η πρώτη επαφή μου με τον αθλητισμό ήταν στο δημοτικό όταν και πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο , καθώς ήταν το άθλημα που προσέγγιζε περισσότερο το ενδιαφέρον μου. Ωστόσο, παρακινούμενος από τα αδέρφια μου που ασχολούνταν με το κλασικό αθλητισμό , ξεκίνησα να συνδυάζω από μικρή ηλικία το στίβο και το ποδόσφαιρο. Βέβαια , στο τέλος ο στίβος ήταν «που με κέρδισε».

2) Υπάρχει κάποιος αθλητής πρότυπο για εσένα; Αν ναι, πώς σε επηρεάζει;
Όπως όλοι οι αθλητές, έτσι και εγώ, από μικρή ηλικία είχα πρότυπα που αποτέλεσαν «οδοδείκτη» για να προσανατολιστώ στο δύσκολο δρόμο του αθλητισμού. Συγκεκριμένα , ο Αιθίοπας πρωταθλητής Kenenisa Bekele , παγκόσμιος ρέκορντμαν-μέχρι και πριν λίγους μήνες στα 5000μ και 10000μ- τα ρεκόρ του οποίου ήταν από τα μακροβιότερα του σύγχρονου αθλητισμού , αποτέλεσε για εμένα τον αθλητή «για χάρη του οποίου» αφιέρωσα ατελείωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη για να παρακολουθώ τους αγώνες του. Μέσα από έναν τέτοιου βεληνεκούς αθλητή κατόρθωνα να αποκομίζω όχι μόνο αντοχή και δύναμη για να συνεχίζω να προπονούμαι , αλλά και πίστη στις δυνατότητές μου , γεμίζοντας έτσι την «αθλητική μου φαρέτρα».

3) Τι αποκομίζεις περισσότερο από την ενασχόληση σου με τον αθλητισμό;
Μέσα από τον αθλητισμό κατορθώνω να βελτιώνω τόσο τη σωματική μου ευεξία , όσο και τη ψυχική μου υγεία , καθώς αποτελεί ένα μέσο αποφόρτισης και απαλλαγής από το άγχος. Ωστόσο , το σημαντικότερο είναι πως «θωρακίζομαι» με αξίες όπως η υπομονή , η επιμονή , η αυτοπεποίθηση κλπ. που θα με ακολουθούν σε όλη μου τη ζωή , ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η ενασχόληση μου με τον αθλητισμό.

4) Ποιοι είναι οι 3 μεγαλύτεροι στόχοι σου;
Αναμφίβολα , όσο συνεχίζω να προπονούμαι, συνεχίζω να θέτω και στόχους. Οι 3 μεγαλύτεροι είναι:
Α) Μόλις τελειώσω με τις ακαδημαϊκές-στρατιωτικές μου υποχρεώσεις – καθώς φοιτώ σε στρατιωτική σχολή- να συνεχίσω να είμαι ανταγωνιστικός στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων και να βελτιώνω τα ατομικά μου ρεκόρ.
Β) Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μου είναι, επίσης, να κατορθώσω να συμμετάσχω ξανά σε έναν διεθνή αγώνα.
Γ) Ως απόρροια των παραπάνω, πάντα θα έχω στο μυαλό μου , να γίνω μόνιμο μέλος της εθνικής ομάδας στους δρόμους αντοχής.

5) Ποια είναι η σημαντικότερη διάκριση στην αθλητική σου καριέρα; Περίγραψέ την για εμάς.
Αναμφίβολα , κάθε διάκριση έχει τη δική της αξία αλλά και ιστορία. Ωστόσο , θα μπορούσα να ξεχωρίσω δύο:
Αρχικά , την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στα 6000μ στην κατηγορία κ20 που πραγματοποιήθηκε στην «Πηγή Τρικάλων» το Φεβρουάριο του 2019. Μέσα σε ένα χιονισμένο τοπίο πραγματοποίησα το δυσκολότερο μου αγώνα και ανταμείφθηκα όχι μόνο με την πανελλήνια διάκριση αλλά και με τη συμμετοχή μου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 10000μ επί δημοσίας οδού στο Oderzo της Ιταλίας. Επίσης, κορυφαία αθλητική μου στιγμή ήταν η κατάκτηση της 1ης θέσης στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 10000μ στα Μέγαρα τον Μάιο του 2019, μια εβδομάδα πριν αναχωρήσω για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την εθνική ομάδα.

6) Τι συναισθήματα έχεις όταν έχεις δώσει το 100% σε έναν αγώνα σου;
Είναι κοινώς αποδεκτό πως το σημαντικότερο σε έναν αγώνα είναι να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου. Έτσι και ΄γώ , μετά από ένα τέτοιο αγώνα νιώθω τόσο ευχαριστημένος , όσο και ικανοποιημένος καθώς ξέρω πως εκείνη την ημέρα δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών έκανα ότι καλύτερο μπορούσα. Ωστόσο , θα ήταν ψέμα αν έλεγα ότι μετά από κάθε αγώνα στον οποίο δίνω το 100% έχω μόνο θετικά συναισθήματα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα , μιας και ο τελικός στόχος είναι αυτός. Παρόλα αυτά , μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα , αν έχω δώσει ότι καλύτερο μπορούσα , μπορώ να κατευνάσω τα αρνητικά μου συναισθήματα.

7) Περίγραψέ μας την εμπειρία σου από τον αγώνα που συμμετείχες στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 10000 μέτρων στην Ιταλία. Τι αποκόμισες από αυτόν τον αγώνα;
Αρχικά , η συμμετοχή μου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 10000μ στο Oderzo της Ιταλίας αποτελεί τη μεγαλύτερη δικαίωση για τη μακροχρόνια προσπάθεια που έχουμε καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια εγώ και ο προπονητής μου, Θεόδωρος Δαβιώτης. Όπως προανέφερα , μετά την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου 6000μ (Κ20) στη Πηγή Τρικάλων, ανακοινώθηκε στον προπονητή μου ότι θα είμαστε στην ομάδα που θα στείλει η εθνική ομάδα στην Ιταλία. Η μέρα του αγώνα ήταν κάτι τόσο ξεχωριστό καθώς ήταν η πρώτη φορά που θα συμμετείχα σε διεθνή αγώνα. Η κούρσα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης , κάτι το οποίο έκανε τον αγώνα ακόμη πιο ευχάριστο καθώς καθ΄ όλη τη διάρκεια περιτριγυριζόμασταν από θεατές. Το σημαντικότερο που αποκόμισα από αυτόν τον αγώνα είναι η εμπειρία από μια μεγάλη διοργάνωση, καθώς είναι κάτι τελείως διαφορετικό από ένα εγχώριο αγώνα.

8) Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τις σπουδές με τις προπονήσεις σου;
Είναι αλήθεια πως η περίπτωσή μου αποτελεί κάτι ξεχωριστό, καθώς είμαι φοιτητής Στρατιωτικής Ιατρικής. Καλούμαι να συνδυάσω το τρίπτυχο Προπόνηση- Διάβασμα – Στρατός , γεγονός που ανεβάζει περαιτέρω το βαθμό δυσκολίας. Πολλές φορές είναι πρακτικά αδύνατο να ανταποκριθώ σε όλες αυτές τις απατήσεις , ωστόσο η σωστή κατανομή του χρόνου αποτελεί «εφαλτήριο» για διεκπεραίωση των πολλαπλών αυτών υποχρεώσεων.

9)Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον νέο στον χώρο του τρεξίματος;
Η συμβουλή μου προς όλους όσους ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό πρόσφατα , είναι να απευθυνθούν σε κάποιον «ειδικό στο κομμάτι» που τους ενδιαφέρει και με γνώμονα τη θέληση για βελτίωση , την πίστη στις δυνατότητές τους και την υπομονή να συνεχίσουν να προπονούνται , καθώς όπως είναι γνωστό «ο αθλητισμός αποτελεί λυδία λίθο για την πολυσχιδή ανέλιξη του ανθρώπου».