Εναλλακτικοί Στόχοι στο Τρέξιμο

Η πανδημία του Covid-19 έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας το τελευταίο διάστημα. Μία από τις αλλαγές αυτές είναι οι αναβολές και ακυρώσεις των αθλητικών διοργανώσεων που αφορούν είτε τους δρομείς του δρόμου είτε του βουνού.
Είναι αλήθεια πως ένας αριθμός δρομέων προγραμματίζει την προπονητική του χρονιά με βάση έναν ή περισσότερους αγώνες στόχους. Υπολογίζει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους της προπόνησης όπως τον χιλιομετρικό όγκο, τις διαλλειματικές προπονήσεις, την διατροφή και την αποκατάσταση. Ξαφνικά όμως, τα αγωνιστικά κίνητρα χάθηκαν και είναι άγνωστο το αν και πότε θα επανέλθει η διεξαγωγή αγώνων στην προ-Covid πραγματικότητα. Η ομάδα μας, Distance Running Center Athens, συγκέντρωσε για εσάς μερικούς «τρεξιματικούς» στόχους εκτός των αγωνιστικών για να παραμείνετε ενεργοί αυτή την περίοδο, να έχετε κίνητρο και όρεξη για προπόνηση. Μην ξεχνάτε πως, το τρέξιμο προάγει την υγεία και όχι η επιδίωξη κάποιου χρονικού ρεκόρ.
Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο της Αμερικής σχετικά με τους στόχους έδειξαν πως, βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και της εξάντλησης. Ακόμη φαίνεται πως η επιδίωξη ενός κοινού στόχου με έναν ή περισσότερους φίλους αυξάνει την δέσμευση και την συνολική απόδοση.
Ας δούμε παρακάτω τους «εναλλακτικούς» στόχους:

1. Τρέξτε χωρίς GPS
Πολλοί δρομείς δεν αποχωρίζονται ποτέ το αγαπημένο τους ρολόι GPS, χωρίς αυτό να είναι κάτι αρνητικό. Ο στόχος που προτείνουμε είναι να δοκιμάσετε το τρέξιμο χωρίς την λειτουργία GPS στο ρολόι, παρά μόνο το απλό «παραδοσιακό» χρονόμετρο. Δοκιμάστε να τρέξετε για 30 λεπτά χωρίς να ανησυχείτε για τον ρυθμό, τρέξτε με την αίσθηση. Αν το δοκιμάσετε για μερικές φορές, θα ανακαλύψετε πως είναι απελευθερωτικό. Θα μάθετε να «ακούτε» τα σημάδια του οργανισμού σας και οι σκέψεις σας θα ξεφύγουν από την εμμονή του ρυθμού. Δοκιμάστε το!

2. Καταρρίψτε το ατομικό σας ρεκόρ στην μεγαλύτερη απόσταση ή χρόνο
Οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχουν διανύσει, σε πόσο χρόνο και ποιος ήταν ο μέσος ρυθμός. Δοκιμάστε να ξεπεράσετε το προηγούμενο όριο και να τρέξετε έστω και ένα χιλιόμετρο παραπάνω. Το «πεντάρι» μπορεί να γίνει 6 ή 7, το «δεκάρι» 12 ή 14 και ο μαραθώνιος 43 ή 45. Επίσης, εκτός από την απόσταση μπορείτε να δοκιμάσετε και την διάρκεια. Αν, για παράδειγμα, η μεγαλύτερή σας προπόνηση διήρκησε 60 λεπτά, δοκιμάστε να τρέξτε για 1 ώρα και 15 λεπτά.

3. Τρέξτε σε διαφορετικό έδαφος ή τοποθεσία
Ενδεχομένως να μην έχετε δοκιμάσει ποτέ το ορεινό τρέξιμο. Έχει μια διαφορετική, «άγρια» ομορφιά που, αν δεν την νιώσεις, δεν την καταλαβαίνεις. Δοκιμάστε μια εύκολη διαδρομή trail ή μια διαφορετική τοποθεσία, με έναν φίλο. Αν δεν έχετε τρέξει ποτέ στο Πάρκο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ή στην Παραλιακή ή στον Εθνικό Κήπο, δοκιμάστε το.

4. Βελτιώστε την διατροφή σας βήμα-βήμα
Όλοι κάνουμε μια «διατροφική αμαρτία» που και που. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε πως είναι όντως «αμαρτία» όταν την κάνουμε αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουμε. Είναι φυσιολογικό και καθόλου κατακριτέο. Προσπαθήστε λοιπόν να μειώσετε ή και να εξαλείψετε εντελώς μία αρνητική διατροφική συνήθεια. Το σημαντικό είναι να προσπαθείτε καθημερινά για 21 ημέρες, έπειτα να στοχεύσετε στις 40 και τέλος στις 90. Στο τέλος των 90 ημερών, δεν θα θυμάστε καν ποιο ήταν το επιβλαβές προϊόν που συνηθίζατε να καταναλώνετε.

5. Εντάξτε την «εναλλακτική» προπόνηση στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα
Η τακτική ενδυνάμωση είναι απαραίτητη για την βελτίωση της απόδοσής μας στο τρέξιμο. Εάν δεν έχετε συνηθίσει να κάνετε κοιλιακούς, ραχιαίους και push-ups τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, προσπαθήστε το. Υπάρχουν δεκάδες ασκήσεις με το βάρος του σώματος για την ενδυνάμωση όλων των μυϊκών ομάδων. Εντάξτε μερικές από αυτές τις ασκήσεις στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και θα ανταμειφθείτε.

#drc_athens #distance_running_center_athens #running_goals