Το τρέξιμο στον στίβο για αρχάριους

Εάν δεν έχετε προπονηθεί ποτέ σε στίβο, δεν είστε ο μόνος. Αξίζει να το δοκιμάσετε. Οι αθλητές και οι έμπειροι δρομείς χρησιμοποιούν τον στίβο για τις γρήγορες προπονήσεις και αυτό τους βοηθά να βελτιώσουν την δύναμη και την δρομική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, γίνονται καλύτεροι δρομείς εντός και εκτός στίβου.
Όπως μας περιγράφουν έμπειροι αθλητές, το ταρτάν προσφέρει αυξημένη επιστροφή ενέργειας κατά το τρέξιμο καθώς λειτουργεί σαν ελατήριο, βοηθώντας έτσι τους δρομείς να αυξήσουν την ταχύτητά τους. Επίσης, βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών της κίνησης και έτσι προλαμβάνει τραυματισμούς και ενοχλήσεις στους μυς και τους συνδέσμους, σε αντίθεση με το τρέξιμο σε σκληρές επιφάνειες όπως η άσφαλτος.
Η ακρίβεια που προσφέρουν τα 400 μέτρα του στίβου, βοηθούν τους δρομείς να αφοσιώνονται σε σημαντικότερους τομείς της προπόνησης, όπως ο βηματισμός ή η σωστή στάση του σώματος, αντί να σκέφτονται προς τα πού θα κατευθυνθούν και πότε θα περάσουν τον δρόμο. Ακόμη, βοηθά στο να υπολογίζουμε ακριβώς τον ρυθμό και να ακολουθούμε τις οδηγίες του προπονητικού πλάνου. Captions Αλλά, τα οφέλη της προπόνησης στον στίβο ξεπερνούν την ατομική απόδοση.
Αποτελεί καλό μέρος για να γνωρίσει κανείς άλλους δρομείς και να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα του συνεχόμενου αλλά και να πιέσει περισσότερο τον εαυτό του στην επόμενη δύσκολη προπόνηση. Οι συζητήσεις κατά την διάρκεια των χαλαρών ημερών ή και η παρέα στα long runs είναι κάτι που εκτιμάται αργότερα.
Βέβαια, αν κάποιος έχει συνηθίσει να τρέχει μια διαδρομή από και προς το σπίτι, ή σε κάποιον ανοικτό χώρο, η ιδέα της προπόνησης σε στροφές των 400 μέτρων ίσως είναι ανυπόφορη. Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές για την επόμενη προπόνηση σε στίβο.

Τα «Μαθηματικά» του Στίβου
Η σωστή απόσταση στον πρώτο διάδρομο είναι τα 400 μέτρα και κάθε επόμενος διάδρομος περίπου συν 7 μέτρα (ο 2ος = 407, ο 3ος =414 κτλ).
Μερικά παραδείγματα για να έχετε υπ’ όψιν είναι,
- 100 μέτρα είναι η μια ευθεία (πριν ξεκινήσει η στροφή)
-800 μέτρα είναι δύο στροφές
-1600 μέτρα (1 μίλι) είναι 4 στροφές
Γνωρίζοντας αυτά, μπορείτε να υπολογίσετε και τις υπόλοιπες αποστάσεις για τις προπονήσεις σας.
Τα σπριντ στον στίβο θεωρούνται τα αγωνίσματα των 100, 200 και 400 μέτρων, με το πιο δύσκολο να θεωρείται τα 400 λόγω της δύναμης και της αντοχής που απαιτεί.

Οι «Κανόνες» του Στίβου
Κατά κάποιον τρόπο, οι προπονήσεις σε στίβο είναι ίδιες με κάθε άλλη προπόνηση, προγραμματίζεις την προπόνηση για να μπορέσεις να προετοιμαστείς ψυχολογικά και γνωρίζεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις. Είναι σημαντικό να ξεκινάς και να ολοκληρώνεις τις προπονήσεις με ένα σωστό ζέσταμα και μια εξίσου καλή αποθεραπεία. Τρέξε για 10-15 λεπτά αργά και πρόσθετε μερικά ανοίγματα για να προετοιμάσεις σωστά τον οργανισμό σου. Στο τέλος, 5-7 λεπτά αργού τρεξίματος είναι αρκετά για να μειώσεις τον καρδιακό ρυθμό.
Πριν μπεις στον πρώτο διάδρομο για να ξεκινήσεις την προπόνησή σου, σιγουρέψου ότι γνωρίζεις τους βασικούς κανόνες για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.
1. Τρέχουμε αριστερόστροφα (αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού):
Στον στίβο τρέχουμε πάντοτε αριστερόστροφα, είτε κάνουμε ζέσταμα είτε γρήγορα κομμάτια. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγχουμε πάντα γύρω μας και ειδικά πίσω, πριν αλλάξουμε διάδρομο ή κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση, για να αποφύγουμε συγκρούσεις.
2. Χρησιμοποιούμε τον πρώτο διάδρομο μόνο για γρήγορα κομμάτια:
Η πρώτη λωρίδα, είναι καθιερωμένο να χρησιμοποιείται από τους γρήγορους δρομείς κατά την διάρκεια των διαλειμματικών προπονήσεων. Οτιδήποτε άλλο εκτός από διαλειμματική προπόνηση, γίνεται στους υπόλοιπους διαδρόμους εκτός του πρώτου. Εάν όσο τρέχετε ακούσετε κάποιον να φωνάζει «Διάδρομος», θα πρέπει να κάνετε γρήγορα στην άκρη για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα.
3. Μην χρησιμοποιείτε ακουστικά στον στίβο:
Είναι σημαντικό να έχετε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω σας όταν βρίσκεστε στον στίβο. Θα πρέπει να προσέχετε τους άλλους αθλούμενους για την ασφάλεια όλων.