Αποθεραπεία με Ζέστη ή με Κρύο

Τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, μετά από μια δύσκολη προπόνηση, η καλύτερη σκέψη μας είναι να βουτήξουμε σε κρύο νερό για να δροσιστούμε. Το ερώτημα είναι αν όντως υπάρχουν οφέλη για τον οργανισμό από την αποκατάσταση με κρύο νερό ή πάγο.
Πολλοί προπονητές χρησιμοποιούν και το ζεστό και το κρύο ως μέθοδο αποκατάστασης, ανάλογα με την περίσταση, αλλά ποιο είναι πραγματικά το ιδανικό;
Οι δύο μέθοδοι προσφέρουν διαφορετικά οφέλη, ας τα ανακαλύψουμε παρακάτω.

Τα οφέλη του Κρυοθεραπείας
Ένας από τους πιο δημοφιλής τρόπους για να αποφευχθούν οι τραυματισμοί και η χαλαρώσουν οι μυς είναι η κρυοθεραπεία. Η κρυοθεραπεία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την μεταβολική δραστηριότητα, γεγονός που μειώνει το πρήξιμο και τη καταπόνηση των ιστών. Αφότου απομακρύνουμε το δέρμα από το κρύο νερό, οι ιστοί θερμαίνονται, δημιουργώντας ταχύτερη επιστροφή της κυκλοφορίας του αίματος, κάτι το οποίο βοηθά να κινηθούν αποδοτικότερα τα υποπροϊόντα της κυτταρικής διάσπασης στο λεμφικό σύστημα. Κάποιος που ταλαιπωρείται με φλεγμονή από έντονη προσπάθεια ή τραυματισμό, ή αν απλά προσπαθούμε να προλάβουμε έναν τραυματισμό, η κρυοθεραπεία είναι αποτελεσματικό μέσο σε ένα πλάνο αποκατάστασης. Θετικό είναι πως θα νιώθετε μειωμένη κόπωση στους μυς, κάτι που όχι μόνο μας βοηθά να αισθανθούμε καλύτερα αλλά μας προετοιμάζει για την επόμενη προπόνησή μας. Νέες έρευνες έχουν δείξει πως η κρυοθεραπεία είναι καλό να εφαρμόζεται μετά από ένα long run αλλά όχι μετά από μια προπόνηση με βάρη.

Τα Οφέλη της Αποκατάστασης με Ζέστη
Από την άλλη, η αποκατάσταση με ζέστη προσφέρει και αυτή στον οργανισμό ορισμένα οφέλη. Υπάρχουν λιγότερες επιστημονικές μελέτες που να ενθαρρύνουν την χρήση ζέστης, αλλά το να χαλαρώνει κανείς σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό, δεν είναι κάτι που αποδοκιμάζεται από τους ειδικούς. Η ζέστη μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση των μυών και να δημιουργήσει αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, επιτρέποντας στα υγρά να κινούνται ελεύθερα στο σώμα. Το ζεστό νερό επίσης, αυξάνει την θερμοκρασία των μυικών ιστών, βοηθώντας να διαταθούν ευκολότερα. Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ζέστη. Εάν είστε σε φάση αποκατάστασης από έναν τραυματισμό, μείνετε μακριά από την ζέστη, αφού ο οργανισμός δυσκολεύεται περισσότερο να την αντιμετωπίσει. Είναι προτιμότερο να την χρησιμοποιείται μετά από λιγότερο έντονες προπονήσεις. Η ιδανική θερμοκρασία είναι περίπου στους 38-39 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ελαφρώς υψηλότερη από του σώματος, και έτσι απολαμβάνουμε το μέγιστο όφελος.

Υπάρχουν οφέλη και στις δύο περιπτώσεις, οι δρομείς θα πρέπει να προτιμούμε την κρυοθεραπεία καθώς επωφελούμαστε περισσότερο από αυτήν. Παρόλο που το όφελος από την κρυοθεραπεία μεμονωμένα είναι λίγο για τον οργανισμό, σε συνδυασμό με τον ύπνο, την σωστή διατροφή, την ενυδάτωση και τις διατάσεις, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την προετοιμασία μας για την επόμενη ημέρα.

Πότε και Πώς να χρησιμοποιούμε την Κρυοθεραπεία
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ατομικές παγοκύστες gel, αλλά η βύθιση σε κρύο νερό παράγει πιο μαζικά και άμεσα αποτελέσματα. Βέβαια, αν η σκέψη του να μπείτε μέσα σε νερό με πάγο, ακόμη και μέχρι τη μέση, σας… παγώνει, είστε τυχεροί. Δεν είναι απαραίτητο να μπείτε σε πολύ παγωμένο νερό να επωφεληθείτε. Μια θερμοκρασία γύρω στους 10-15 βαθμούς Κελσίου για 10-15 λεπτά είναι αρκετή για να νιώσετε τα ίδια αποτελέσματα όπως με τον πάγο. Αν το έχετε δοκιμάσει, θα έχετε παρατηρήσει πως όταν βγαίνετε από το νερό, νιώθετε τα πόδια δύσκαμπτα. Είναι φυσιολογικό. Θα νιώσετε καλύτερα την επόμενη ημέρα. Το ιδανικό είναι η κρυοθεραπεία να εφαρμόζεται μετά από τις πιο δύσκολες προπονήσεις σας και να συνδυάζεται με επαρκή ενυδάτωση, καλές διατάσεις και σωστή διατροφή.

#drc_athens #distance_running_center_athens #running #hot_vs_cold