Συνέντευξη με την Γιώτα Βλαχάκη

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020

Περίπου 4 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και συγκεκριμένα το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου, επικοινωνήσαμε με την Γιώτα Βλαχάκη.
Η Γιώτα, για όσους δεν την γνωρίζουν, εκπροσώπησε την χώρα μας στην Ολυμπιάδα του 2016, τερματίζοντας τα 42,195 μέτρα σε χρόνο 2:59:12. Οι συνθήκες, όπως μας λέει παρακάτω ήταν οι πιο δύσκολες που είχε συναντήσει μέχρι τότε και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των αθλητών που εγκατέλειψαν εκείνο τον αγώνα.
Ευχαριστούμε θερμά την Γιώτα Βλαχάκη που δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας και να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες της.
Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων της!!!
Ας δούμε τις απαντήσεις της παρακάτω.

1. Πώς βίωσες τον αγώνα σου στον Μαραθώνιο του Έντσεντε για την πρόκριση; Ποια τα συναισθήματά σου στα τελευταία χιλιόμετρα όταν υπολόγιζες νοερά ότι θα πετύχεις το όριο πρόκρισης;
Ήταν το ντεμπούτο μου σε μαραθώνιο. Και πρέπει να πω ότι, όπως όλοι, είχα άγνοια πριν την εκκίνηση για το πως θα διαχειριζόταν το σώμα και το μυαλό μου αυτό το αγώνισμα. Μάλλον τα πήγα καλά για πρώτη φορά. Τόσο καλά που το ατομικό μου ρεκόρ κρατάει από εκείνη την ημέρα ενώ πήρα και την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα τελευταία χιλιόμετρα αδημονούσα να τερματίσω και νομίζω ότι περισσότερο το κατάφερα περισσότερο με τη ψυχή μου παρά με τα πόδια μου.

2. Στη κλίμακα από το 1 έως το 10, πόσο απαιτητική υπήρξε η προετοιμασία σου ; Ένιωσες ποτέ να πιέζεσαι ψυχολογικά;
Κάθε προετοιμασία για μαραθώνιο απαιτεί θυσίες. Η ψυχολογική πίεση για να βγουν οι προπονήσεις είναι στο πρόγραμμα. Πλησίασε το 9 με 10 στην κλίμακα που μου βάζετε.

3. Πώς αντέδρασες όταν έμαθες ότι θα είσαι στην Ολυμπιακή Ομάδα; Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις σχετικά με την προπόνηση και την αποκατάστασή σου;
Πετούσα στα σύννεφα. Μετρούσα τις μέρες να βρεθώ εκεί. Και παρότι είχα να διαχειριστώ ένα τραυματισμό, το μόνο που ήθελα ήταν να προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται για το πιο μεγάλο ραντεβού στην πορεία μου στον αθλητισμό. Γιατί πιο μεγάλη στιγμή για έναν αθλητή από τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχει.

4. Υπήρξε κάποιος αθλητής-αθλήτρια που αποτέλεσε είδωλο για εσένα και σε παρότρυνε να γίνεις καλύτερη; Τον συνάντησες στους Αγώνες;
Συνάντησα την αφρόκρεμα των αθλητριών του μαραθωνίου δρόμου. Τεράστια ονόματα. Δεν θέλω να αναφέρω κάποια συγκεκριμένη αλλά θα πω ότι όλες είχαν κάτι να μεταδώσουν. Ήταν σαν να υπήρχε διαρκώς μια ανεξάντλητη ενέργεια γύρω μου. Αυτό μου προκαλούσε από τη μια ενθουσιασμό και από την άλλη αγωνία ενόψει του αγώνα.

5. Την ημέρα του αγώνα, ποια ήταν τα συναισθήματά σου; Ποια ήταν τα λόγια συναθλητών σου που σου εντυπώθηκαν ή που θυμάσαι έντονα;
Ήταν μια πάρα πολύ ζεστή ημέρα με πολλή υγρασία. Καταλάβαμε με τα αλλά δυο κορίτσια που ήμαστε εκεί, ότι ο αγώνας θα ήταν δύσκολος. Όμως εκεί τρέχαμε εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Μπήκαμε και οι τρεις αποφασισμένες να τερματίσουμε.

6. Υπήρξε κάτι που να σου δημιούργησε σύγχυση πριν τον αγώνα ή κύλησαν ομαλά οι ώρες πριν την εκκίνηση;
Ο καιρός. Δεν μπορώ να πω ότι δεν με προβλημάτισε. Και φυσικά ο τραυματισμός μου.

7. Τι σκεφτόσουν ακριβώς πριν την εκκίνηση και τι κατά την διάρκεια του αγώνα;
Ότι πρέπει πάση θυσία να καταφέρω να τερματίσω. Δεν ήθελα με τίποτα να εγκαταλείψω. Και παρότι οι συνθήκες όπως είπα ήταν εξαιρετικά δύσκολες, τα κατάφερα τελικά.

8. Πώς ήταν οι καιρικές συνθήκες , σε επηρέασαν; Οι θεατές σε παρότρυναν να αποδώσεις καλύτερα; Το κλίμα του αγώνα γενικότερα; Θα άλλαζες κάτι στον αγώνα σου;
Οι καιρικές συνθήκες όπως είπα ήταν σχεδόν ακατάλληλες για μαραθώνιο. Δείτε πόσες εγκατέλειψαν τελικά.. το κλίμα ήταν υπέροχο αλλά πώς να το χαρείς.. Στον αγώνα μου ίσως έπρεπε να ξεκινήσω με λίγο πιο αργό ρυθμό αλλά και πάλι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πως θα πήγαινε.

10. Πώς θα χαρακτήριζες εν τέλει την συνολική εμπειρία της συμμετοχής σου στην Ολυμπιάδα; Είναι στα σχέδιά σου να αγωνιστείς ξανά σε αυτό το επίπεδο;
Είναι η κορυφαία στιγμή στην αθλητική μου διαδρομή. Μακάρι να μπορούσα να αγωνιστώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες ξανά και ξανά. Ωστόσο με τα σημερινά όρια και τις προυποθέσεις πρόκρισης φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.