Τα οφέλη της προπόνησης με ρολόι GPS

  • 2 Σεπτεμβρίου 2020

Οι περισσότεροι από εμάς που ασχολούμαστε με το τρέξιμο αγαπάμε το GPS ρολόι μας, ίσως περισσότερο ακόμη και από τα παπούτσια μας. Είναι πάντα εκεί, διαθέσιμο να μετρήσει την απόσταση που τρέξαμε, τον ρυθμό και τον χρόνο. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να ξεκινήσει «επίσημα» η προπόνησή μας. Για κάποιους ίσως ακούγεται υπερβολικό αυτό αλλά οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να τρέξουμε χωρίς ρολόι. Οι απόψεις σχετικά με το αν αυτό είναι καλό ή όχι διίστανται αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει ότι τον βολεύει περισσότερο. Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα οφέλη που αποκομίζουμε τρέχοντας με το GPS ρολόι μας.

1. Ακριβής μέτρηση απόστασης, χρόνου, διαδρομής και ρυθμού
Τα σύγχρονα ρολόγια πλέον είναι σε θέση να καταγράφουν με μεγάλη ακρίβεια πολλές λεπτομέρειες της δραστηριότητάς μας, είτε αυτή αφορά σε τρέξιμο είτε και σε άλλα αθλήματα όπως το ποδήλατο και άλλα. Πιο συγκεκριμένα, από την στιγμή της έναρξης καταγράφονται η διανυθείσα απόσταση, ο ρυθμός , ο συνολικός χρόνος, οι γύροι (συνήθως μετριούνται σε χιλιόμετρα), η υψομετρική διαφορά και, αν κάποιος διαθέτει ζώνη HR, οι καρδιακοί παλμοί κατά την άσκηση. Αυτές οι πληροφορίες είναι χρήσιμες για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της προπόνησης, για την καταγραφή της προόδου και των ρεκόρ, αλλά και για να έχουμε απόδειξη των «κατορθωμάτων» μας στις συζητήσεις με τους φίλους μας.

2. Παρακίνηση για προπόνηση
Πολλές φορές ίσως δεν υπάρχει η απαιτούμενη όρεξη για να βγούμε να τρέξουμε, είτε λόγω καιρού είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων. Μέσω των εφαρμογών διαχείρισης των ρολογιών, βλέπουμε τις προπονήσεις των φίλων μας και αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας όσον αφορά στην όρεξη μας να τρέξουμε. «Διαγωνισμοί» για τα περισσότερα χιλιόμετρα στην εβδομάδα δημιουργούνται συνέχεια μεταξύ φίλων και το ρολόι μας είναι ένας σύμμαχος αλλά και κριτής.

3. Καταγραφή της προόδου προς έναν στόχο
Είτε ο στόχος μας είναι κάποιος αγώνας, είτε ένα προσωπικό ρεκόρ ή οτιδήποτε άλλο, το ρολόι και η εφαρμογή διαχείρισής του, μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμο καθώς όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται και είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. Επίσης, ο προπονητής μας μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος και να τροποποιεί κατά καιρούς το προπονητικό πλάνο για να ταιριάζει καλύτερα στον κάθε αθλητή.

4. Χρήση και σε άλλες δραστηριότητες
Τα περισσότερα ρολόγια μπορούν να υποστηρίξουν την καταγραφή και άλλων δραστηριοτήτων πέραν του τρεξίματος. Ορεινό τρέξιμο, πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδήλατο και πολλά άλλα αθλήματα μπορούν να καταγραφούν με ακρίβεια, όπως ακριβώς και το τρέξιμο.

5. Κόστος
Υπάρχουν ρολόγια GPS για όλα τα budget με διαφορές που αφορούν στις λειτουργίες. Σε γενικές γραμμές όμως, οι βασικές λειτουργίες για την καταγραφή της απόστασης, της διαδρομής και του ρυθμού υποστηρίζονται από όλες τις συσκευές. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα βρείτε ένα ρολόι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας με τις τιμές να ξεκινούν από περίπου 100€. Αποτελεί όμως μια αγορά που θα σας δικαιώσει.

6. Βοήθεια στην προπόνηση
Τέλος, δυο σημαντικές λειτουργίες που υποστηρίζουν τα λίγο πιο ακριβά ρολόγια αφορούν στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα της προπόνησής μας. Η πρώτη αφορά κυρίως τους δρομείς ορεινού τρεξίματος με την λειτουργία που μας δίνει την δυνατότητα να επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή με την οποία φτάσαμε ως ένα σημείο, εάν έχουμε χαθεί. Με την δεύτερη λειτουργία, οι προπονήσεις γίνονται πιο αποτελεσματικές καθώς μπορούμε να ορίσουμε την απόσταση, τον ρυθμό και το διάλειμμα ώστε να μας βοηθά το ρολόι να είμαστε ακριβείς.

#drc_athens #distance_running_center_athens #running #gps_watch