Συμβουλές για το Ορεινό Τρέξιμο (Part 3)

Παρόλο που το ορεινό τρέξιμο δεν διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το τρέξιμο στον δρόμο ή τον στίβο, υπάρχουν μερικά σημεία που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα κάποιος νέος στον χώρο. Η ομάδα του Distance Running Center Athens συγκέντρωσε για εσάς μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν όποιον θέλει να δοκιμάσει το ορεινό τρέξιμο και θα τον προετοιμάσουν ώστε να ολοκληρώσει τις πρώτες του προπονήσεις με ασφάλεια.

1. Τα μπατόν
Σε απότομα μονοπάτια ή διαδρομές με πολλές ανηφόρες, είναι συνετό να χρησιμοποιείτε μπατόν. Είναι ειδικά διαμορφωμένα για το τρέξιμο, ελαφριά και ιδιαίτερα ανθεκτικά. Με τη βοήθεια των μπατόν το ορεινό τρέξιμο θα γίνει ευκολότερο καθώς μειώνει την καταπόνηση των γονάτων και των ισχύων και ενισχύει την δύναμή σας. Οι περισσότεροι δρομείς, τα χρησιμοποιούν κυρίως σε αγώνες πάνω από 20 χιλιόμετρα.

2. Γίνετε ένα με την ανηφόρα
Κάντε μικρά και γρήγορα βήματα στην ανηφόρα και χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για επιπλέον ώθηση. Κάποιες ανηφόρες είναι «σχεδιασμένες» για να περπατάμε, ειδικά στα τεχνικά μονοπάτια. Ακόμη και οι καλύτεροι δρομείς, περπατάνε σε κάποιες ανηφόρες και τρέχουν στην κατηφόρα και την ευθεία. Μια συμβουλή για την κατηφόρα είναι να αφεθείτε ελεύθεροι και να ανοίξει ο διασκελισμός σας, με προσοχή και στα σημεία που είναι αυτό δυνατό.

3. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας
Διατηρήστε τους αγκώνες σας ελαφρώς πιο ανοιχτούς, σε σύγκριση με το τρέξιμο στον δρόμο, για να έχετε καλύτερη ισορροπία στα τεχνικά μονοπάτια. Θα πρέπει να σηκώνετε τα πόδια σας περισσότερο από ότι στον δρόμο, για να αποφεύγετε πέτρες και ρίζες. Επίσης, μπορεί να χρειάζεται να κάνετε μικρά άλματα για τον ίδιο λόγο, επομένως η κίνηση των χεριών θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

4. Αναπτύξτε δύναμη και ισορροπία
Ακόμη ένας τρόπος για να βελτιωθείτε στο ορεινό τρέξιμο είναι να ενσωματώσετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, ενδυνάμωση κορμού και ποδιών. Ασκήσεις όπως προβολές, καθίσματα με το ένα πόδι, γέφυρες, push-ups, άρσεις ποδοκνημικής και άλλες, θα σας βοηθήσουν πολύ. Εκτελέστε αυτές τις ασκήσεις 2-3 φορές την εβδομάδα.

5. Αποκατάσταση
Σιγουρευτείτε ότι δίνετε στο σώμα σας αρκετό διάστημα για ξεκούραση μεταξύ των προπονήσεων ορεινού τρεξίματος, ειδικά στην αρχή. Το σώμα σας καταπονείτε περισσότερο σε σχέση με το τρέξιμο στον δρόμο επομένως χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση. Το πιο μαλακό , συνήθως, έδαφος στο βουνό, δίνει την εντύπωση πως υπάρχει λιγότερη επιβάρυνση αλλά δεν είναι έτσι. Μην τρέχετε περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα στο βουνό στην αρχή. Σταδιακά αυξήστε τις προπονήσεις σας και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

#drc_athens #distance_running_center_athens #running #trail_running_tips